< Terug naar overzicht

Helft van de Belgen laat werk niet los tijdens vakantie

Eén op de twee werkende Belgen vindt het moeilijk om zijn werk tijdens de vakantie volledig los te laten. Niet minder dan 45 procent wordt op verlof met vragen over het werk gestoord, twee derde leest e-mails van het werk.

In mei 2009 peilde Manpower naar de vakantiebeleving van de gemiddelde werknemer bij een representatief staal van de actieve Belgische bevolking (961 werkende Belgen werden online bevraagd). Belangrijkste conclusie: één op de twee vindt het in het huidige economische crisisklimaat moeilijker om het werk los te laten tijdens de vakantie. Dat aandeel stijgt naarmate men in de bedrijfshiërarchie opklimt: 48 procent van het uitvoerend personeel heeft het er moeilijker mee, tegenover 56 procent van de middle managers en 71 procent van de senior managers.

Contact met het thuisfront


Zo goed als één op de twee Belgen blijft tijdens zijn verlof in contact met zijn bedrijf. Zo wordt 45 procent op vakantie door collega’s of door de baas gecontacteerd met vragen over het werk. Bij de overgrote meerderheid daarvan (35 procent) gebeurt dat soms, in slechts 8 procent van de gevallen regelmatig, en bij amper 2 procent altijd.
Bovendien kan twee derde van de werkende Belgen het niet laten om tijdens het verlof e-mails van het werk te raadplegen, al doet de meerderheid daarvan dat ook eerder soms (30 procent) dan regelmatig (18 procent) of altijd (12 procent).
Werknemers in uitvoerende functies worden beduidend minder door het thuisfront gestoord en kruipen minder vaak achter de computer dan hun leidinggevenden.

Lezen voor en over het werk


Werkdossiers meenemen op verlof is voor de overgrote meerderheid van de Belgen uit den boze. Slechts 8 procent doet het soms, 2 procent regelmatig en vrijwel niemand altijd. Managementboeken en gespecialiseerde tijdschriften lijken iets meer in trek te zijn. Bij 21 procent van de Belgen staan ze soms op het leeslijstje, bij 6 procent regelmatig en bij 1 procent altijd.
Verrassend is misschien dat ook de middle en senior managers er een punt van maken om zo weinig mogelijk met dossiers onder de arm op vakantie te vertrekken. Vakliteratuur maakt bij hen dan wel weer vaker deel uit van de vakantielectuur dan bij de gemiddelde Belg.

Vakantieplannen maken


Eén ding staat vast: als het op plannen maken aankomt, is de Belg er graag vroeg bij. Gemiddeld 42 procent maakt al in januari plannen, een kwart wacht tot een maand voor vertrek, 10 procent wacht minder dan een maand, en 9 procent beslist ‘last minute’. 14 procent van de ondervraagden zegt niet op vakantie te gaan.
Niet iedereen komt trouwens aan plannen toe. Hoe meer verantwoordelijkheid, hoe moeilijker het wordt om al zijn vakantiedagen op te nemen: van het uitvoerend personeel slaagt slechts 12 procent daar niet in, tegenover 27 procent van de middle en maar liefst 37 procent van de senior profielen.

Een back-up tijdens het verlof


Meer dan een kwart (28 procent) van de werknemers wordt tijdens de vakantie vervangen. Dit geldt vooral voor het uitvoerende personeel. In de meeste gevallen zorgt een collega voor de back-up (78 procent). Bij de overige werknemers wordt (een deel van) hun werk overgenomen door een uitzendkracht of een jobstudent. Managers lijken daarentegen onvervangbaar: 80 procent van hen (middle en senior management) wordt tijdens de vakantie niet vervangen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen