< Terug naar overzicht

Helft pas afgestudeerden zit zonder werk

De helft van de masters en bachelors die in juni afstudeerden, is vier maanden later nog niet aan de slag. Startende bachelors verdienen minder dan 2000 euro bruto per maand, masters iets meer.

Een en ander komt naar voren in enquête van Jobat bij 516 pas afgestudeerde jongeren.

Jongeren zijn kwetsbare groep


Van alle masters en bachelors die in juni afstudeerden, blijken de academische bachelors het moeilijkst een job te vinden. Zes op de tien is vier maanden na het afstuderen nog steeds werkzoekend.
Opvallend is dat een kwart van de masters en bachelors die wel aan de slag zijn met een uitzendcontract werkt.
Vooral professionele bachelors gezondheidszorg vinden vlug werk. Zes op de tien is na vier maanden aan de slag. Afgestudeerden in sociaal-agogisch werk doen het net zo goed, wat te verklaren valt door de groei van de social profit, een sector die de crisis amper voelt.
Politieke en sociale wetenschappers blijven het moeilijk hebben. Van hen heeft nog maar 8 procent een job gevonden.
Wie nog geen werk heeft gevonden, wijdt dat in de eerste plaats aan een gebrek aan ervaring. Iets meer dan de helft van de nog werkzoekende pas afgestudeerden legt de schuld bij de crisis, ongeveer één op de tien denkt dat het aan zijn diploma of talenkennis ligt.

Loonpakket


De helft van de afgestudeerden met een job verdient minder dan 2000 euro bruto per maand. Masters hebben het hoogste startloon. Zestig procent verdient minstens 2000 euro bruto. Bij de bachelors verdient maar drie op de tien zoveel.
Hoewel maar één jongere op de tien over zijn loon heeft kunnen onderhandelen, is acht op de tien best tevreden met zijn loonpakket. In dat pakket zijn maaltijdcheques, reisonkostenvergoedingen, hospitalisatie- en groepsverzekeringen de vaakst voorkomende extralegale voordelen. Een bedrijfswagen met tankkaart is maar voor acht procent van de hoogopgeleide starters weggelegd.
Om aan een job te geraken zijn de meeste jonge werkzoekenden overigens tot toegevingen bereid. Slechts één op de vijf houdt vol dat zijn job in het verlengde van zijn opleiding moet liggen.

Benieuwd naar de positie van jongeren op de arbeidsmarkt? Lees dan dit artikel.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen