< Terug naar overzicht

Helft jobs weg in Belgische industrie in 30 jaar

In de voorbije drie decennia is de werkgelegenheid in de Belgische industrie gehalveerd, zo heeft zakenkrant De Tijd berekend. Toch blijft de sector bijzonder belangrijk voor het land.

Nog amper 13,9 procent van de Belgen werkt in de industrie (exclusief de bouwsector). In 1981 was dat nog 24,9 procent. Volgens economen zal het aandeel gestaag dalen. In 2020 blijft er wellicht slechts 10 procent over.
De enorme daling wordt in De Tijd toegeschreven aan delokalisering en outsourcing van productieactiviteiten. De hoge loonkosten zijn daar – uiteraard – niet vreemd aan.
Dat betekent echter geenszins dat de industrie niet meer belangrijk zou zijn voor België. De industrie zorgt nog altijd voor driekwart van onze export en dat aandeel is nagenoeg onveranderd gebleven in die drie decennia.
Ook onrechtstreeks is de industrie nog altijd zeer belangrijk. Volgens de Nationale Bank van België zorgt ze zelfs voor ongeveer 250.000 indirecte jobs. Tevens zijn de industriebedrijven een essentiële motor voor onderzoek en ontwikkeling.

Bron: De Tijd, Express.be

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen