< Terug naar overzicht

Helft Belgen wil wel langer werken

Liefst 53% van de Belgen is bereid om langer te werken voor hetzelfde loon als ze daardoor hun werkzekerheid kunnen vergroten. Dat leert jongste enquête van Randstad, die om de drie maanden bij 1000 personen peilt naar hun vertrouwen in de arbeidsmarkt.

De oktoberresultaten van deze bevraging verschillen verder weinig van die van juli. De werknemer noemt de arbeidsmarkt gunstig noch ongunstig om nu van werk te veranderen. De eerdere stijging in het vertrouwen van de Belg, zet zich niet door.


Het vertrouwen in de arbeidsmarkt nam toe van veeleer laag in oktober 2003 tot neutraal in juli 2004. Die opwaartse trend wordt een halt toegeroepen in de enquête van oktober 2004. Het vertrouwen blijft op hetzelfde peil, al zijn de meningen wel iets meer uitgesproken: bij een aantal werknemers stijgt het geloof, bij een aantal neemt het af. De enquêteurs verklaren de stabilisering van de cijfers door het weinig coherente optreden van de regeringen in het DHL-dossier en door enkele recente bedrijfssluitingen. Volgens Randstad is de onderliggende teneur nog steeds “positief”. Dat is af te leiden uit de toename van het aantal vacatures in de kranten en uit de groei van uitzendarbeid.


Deze tendensen leiden dus niet tot een groter vertrouwen van de werknemer. Die is zelfs bereid om meer te werken voor hetzelfde loon als hij daarmee zijn werkzekerheid kan vergroten (53% van de ondervraagden). Dit geldt vooral voor kaderleden (60%) en ook meer voor jongeren (58%) dan voor ouderen (47%). Randstad stelt geen verschil vast tussen het noorden en het zuiden van het land en ook niet tussen mannen en vrouwen. Opvallend is dat vooral degenen die vertrouwen hebben in de arbeidsmarkt bereid zijn om langer te werken (57% tegenover 47%).

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen