< Terug naar overzicht

Helft Belgen klopt onbetaald overuren

De helft van de werkende Belgen doet overuren zonder daarvoor betaald te worden. Dat blijkt uit een onderzoek bij 3.100 werknemers. Veertig procent krijgt compensatie in de vorm van recuperatiedagen of extra verloning, de overige 10 procent klopt nooit overuren.

Een enquête van jobsite Stepstone bevestigt dat overuren presteren meer regel dan uitzondering is België. Slechts 10 procent van de 3.100 respondenten geeft aan nooit overuren te kloppen. Van de overige 90 procent doet liefst 49 procent dat onbezoldigd. ‘Het hoort bij het werk, en mijn werkgever verwacht ook dat ik meer uren doe dan strikt contractueel overeengekomen’, is de redenering. Dertig procent ziet de ‘extra time’ gecompenseerd met recuperatiedagen, slechts 10 procent krijgt de overuren ook effectief uitbetaald.

“Voor sommige jobs zijn overuren nu eenmaal onvermijdelijk, omdat er bijvoorbeeld iets moet worden afgerond”, zegt Jan Heiremans, country manager van Stepstone België. “Het is ook vaak moeilijk om bij te houden hoe lang mensen werken, ze krijgen dus minder snel iets terug voor hun extra uren. In zo’n bedrijven werkt de flexibiliteit echter veelal van beide kanten. De ene dag werkt een medewerker al eens wat langer, maar op een andere dag kan hij dan eens wat vroeger naar huis."
Heiremans waarschuwt wel voor systematische overuren. “In dat geval moet het bedrijf toch eens gaan kijken of de workload van de medewerker niet te hoog ligt of de medewerker misschien efficiënter zou kunnen werken.”

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen