< Terug naar overzicht

Gunstig woon-werkverkeer belangrijke reden om bij werkgever te blijven

Bijna een derde van de Belgische werknemers ervaart het woon-werkverkeer als belastend. Dit veroorzaakt concentratieproblemen, verminderde productiviteit en vooral veel stress. Maar het dagelijkse fileleed is geen reden om van werkgever te veranderen. Weinig of geen dagelijks fileleed is dan weer wel een goede reden om bij een werkgever te blijven.

Dat blijkt uit een benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Securex bij 1525 respondenten. Bijna een derde van de Belgische werknemers vindt het woon-werkverkeer belastend (31 procent). Voor werknemers die in Brussel werken, loopt dit zelfs op tot 45 procent. Ook in de provincies Luxemburg en Waals-Brabant vinden respectievelijk 48 procent en 42 procent van de werknemers hun woon-werktraject belastend.

Leeftijd, geslacht, anci├źnniteit, grootte van de organisatie of werken in de publieke of priv├ęsector maken geen verschil. Opmerkelijk is wel dat bedienden en kaderleden (35 procent) meer hinder ervaren van het woon-werkverkeer dan arbeiders (25 procent).

Van de werknemers die veel fileleed ondervinden op weg naar het werk en terug naar huis, voelt 66 procent af en toe tot vaak stress op het werk, tegenover 58 procent die vlot van en naar het werk geraken.

Fileleed geen vertrekreden


Werknemers die last ervaren van hun woon-werkverkeer hebben meer moeite om zich te concentreren op het werk (34 procent) dan zij die geen hinder ervaren (23 procent).

Daarbovenop geeft 28 procent van de werknemers met belastend woon-werkverkeer aan de laatste tijd minder te presteren, tegenover 15 procent van de werknemers die zonder problemen op het werk geraken.

Een ander onderzoek van Securex toont aan dat het dagelijkse fileleed geen belangrijke reden is om het bedrijf te verlaten. Het staat zelfs niet in de top 10 van vertrekredenen. Een gunstig woon-werkverkeer is daarentegen wel een belangrijke reden om bij een werkgever te blijven. Vooral vrouwen vinden dit belangrijk (71 procent), al is het ook voor mannen niet zonder belang (63 procent).

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen