< Terug naar overzicht

Grote bedrijven zijn klaar voor rookverbod

Het rookverbod op de werkvloer, dat op 1 januari inging, wordt goed nageleefd. Uit een enqu?te van de Stichting Tegen Kanker blijkt dat het in 97 op 100 ondervraagde ondernemingen nu definitief uit den boze is om op de werkplek te roken. De helft van deze bedrijven beschikt over aparte rooklokalen.

Volgens Luk Joossens van de Stichting Tegen Kanker is de goede opvolging te danken aan de geleidelijke invoering van de wet. Die wet verplichtte het bedrijfsleven in 2005 al om de nodige maatregelen te treffen die het verbod vanaf dit jaar mogelijk moesten maken. Door de lange overgangsperiode konden de ondernemingen zich goed voorbereiden. Alle 100 bedrijven uit de enquête zijn op de hoogte van de wet en de overgrote meerderheid is van mening dat er voldoende informatie over verspreid is.

Een eerdere enquête toonde aan dat de rookmaatregelen in de bedrijven niet van gisteren dateren. Het sociaal managementbureau Securex liet zijn onderzoeksbureau ZebraZone tussen januari en juni 2005 straatinterviews doen bij 1677 Belgische werknemers. Uit die vraagronde bleek dat in één op drie bedrijven een algemeen rookverbod bestond en dat vier op tien bedrijven een aparte rookruimte hadden. In slechts één op vijf bedrijven was er geen rookbeleid. Bijna 16% van de werkgevers boden hun werknemers rookstopbegeleiding aan.

Uit diezelfde enquête bleek dat 30% van de Belgische werknemers rookte. Het zijn vooral de jongeren (37%), arbeiders (43%) en werknemers uit de privé-sector (31%) die de sigaret niet kunnen laten voor wat ze is. In grote bedrijven, met meer dan 1000 werknemers, wordt er ook opvallend minder gerookt (22%) dan in erg kleine ondernemingen (38%) en dat is eigenlijk goed nieuws. In grote bedrijven kent rookstopbegeleiding namelijk meer ingang dan in kleinbedrijven. De cijfers doen dus vermoeden dat deze maatregelen helpen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen