< Terug naar overzicht

Grondwettelijk Hof vernietigt deel Antidiscriminatiewet

De bediendevakbonden LBC-NVK en CNE hebben een belangrijke juridische slag thuisgehaald. Het Grondwettelijk Hof erkent dat de Antidiscriminatiewet in haar criteria geen rekening houdt met syndicale vrijheid en vernietigt de wet gedeeltelijk.

De Antidiscriminatiewet van 10 mei 2007 wil een aantal vormen van discriminatie in de werksfeer voorkomen en bestrijden. “Maar de wet schoot tekort wanneer het om vakbondswerk gaat”, zeggen de vakbonden. “De criteria in de wet hielden geen rekening met vakbondswerk. Werknemers moeten zich zonder probleem lid kunnen maken van een vakbond. Ze moeten hun vakbondsovertuiging kunnen uiten en vakbondswerk kunnen doen. Allemaal onderdelen van de syndicale vrijheid.”
De bonden wilden de Antidiscriminatiewet laten vernietigen voor zover ze geen bescherming geeft aan werknemers die zich bij een vakbond engageren. Daarom stelden ze een procedure in.

Uitspraak


Het Grondwettelijk Hof besliste de wet te vernietigen voor zover ze in haar criteria geen rekening houdt met de syndicale vrijheid, meldt de bediendevakbond nu. De rechters baseerden zich op internationale verdragen over de rechten van de mens. Het Hof benadrukte de belangrijke rol die vakbonden spelen in de strijd tegen discriminatie.
Wie door zijn vakbondswerk of vakbondsideeën discriminatie ondervindt, kan volgens de wet geen aanspraak maken op het systeem van burgerlijke sancties. Maar de wetgever gaf hiervoor geen redelijke uitleg, zo vindt het Grondwettelijk Hof. De sancties werden ingevoerd om de strijd tegen discriminatie effectief te kunnen voeren.
Het Grondwettelijk Hof zou de Antidiscriminatiewet nog op twee andere punten vernietigd hebben, waardoor slachtoffers van discriminatie beter beschermd worden.

Nog dit: LBC-NVK en CNE hebben geen rechtspersoonlijkheid. Desondanks konden ze perfect bezwaar aantekenen tegen de Antidiscriminatiewet, zo oordeelde het Hof.

Bron: persbericht LBC-NVK

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen