< Terug naar overzicht

Groen! wil het sociaal overleg hervormen

Ook in de IPA-discussie willen de groenen zich mengen en dienen een aantal amendementen in. Het sociaal overleg wil de partij verbreden naar grondstoffengebruik, innovatie en energieverbruik.

“Het huidige IPA kan en moet nog beter”, zegt Groen!-kamerlid Kristof Calvo. “Zo willen we het minimumloon optrekken met 40 euro per maand in plaats van 10 euro." Er moet ook een einde komen aan de carensdag, die ervoor zorgt dat arbeiders op de eerste dag van een ziekteperiode geen loon krijgen, in tegenstelling tot bedienden. De regering heeft de afschaffing van de carensdag uit het oorspronkelijke IPA-voorstel geschrapt.

Tegelijk dient Calvo een wetsvoorstel in om de wet op het concurrentievermogen uit 1996 te wijzigen. “We gebruiken veel meer grondstoffen dan de aarde kan genereren en de energiekosten maken bij ons een groter deel uit van de productiekosten dan in het buitenland. Personeelskosten maken in België maar 12 procent uit van de productiekosten, dat is lager dan het Europees gemiddelde van 16,6 procent. Als we het dus alleen over loonkosten blijven hebben, zullen we onze economie niet vergroenen en moderniseren”, aldus Calvo.

Bron: Groen/De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen