< Terug naar overzicht

Groen licht voor lastenverlaging

Vorige week keurde de Europese Commissie de lastenverlaging voor ploegenarbeid en het steunpakket in geval van een bedrijfsherstructurering goed. Beide maatregelen waren afgesproken tijdens de banenconferentie van eind vorig jaar, maar moesten eerst worden voorgelegd aan de Commissie. Deze beschouwt de maatregelen niet als overheidssteun, zodat ze zonder probleem kunnen worden doorgevoerd.

Tijdens de werkgelegenheidsconferentie werd een jaarlijkse lastenverlaging van 920 miljoen euro op kruissnelheid vanaf 2005 (440 miljoen euro in 2004) vastgelegd. In dit pakket zaten onder meer een verlaging van sociale bijdragen voor de wedertewerkstelling van oudere werknemers, slachtoffer van een bedrijfsherstructurering, en een fiscale lastenverlaging om nacht- en ploegenarbeid goedkoper te maken voor werkgevers.


“Het Europees groen licht voor beide maatregelen moet de regering nu aanzetten om ze snel in de praktijk om te zetten”, stelt het VBO. “Alleen dan kunnen de voor 2004 geplande bedragen voor beide specifieke lastenverlagingen – 25 miljoen euro bij herstructurering en 40 miljoen euro voor nacht- en ploegenarbeid – ook effectief voelbaar worden voor de betrokken werkgevers.”


Het VBO wil ook dat de andere onderdelen van de enveloppe voor lastenverlaging, meer bepaald de (gedeeltelijke) herplafonnering van de sociale bijdragen voor hoger gekwalificeerde medewerkers, onverkort worden uitgevoerd.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen