< Terug naar overzicht

Grieken en Spanjaarden trekken naar Duitsland, Nederlanders emigreren naar Singapore

De economische crisis zet steeds meer werkzoekenden aan een job te zoeken in het buitenland. Nederlanders trekken naar groeilanden zoals Singapore en China. Grieken en Spanjaarden lonken vooral naar de Duitse arbeidsmarkt.

Volgens het Duits agentschap voor Werk waren er de laatste maanden meer Spanjaarden en Grieken op zoek naar een job in Duitsland. Het Nederlandse Centraal Bureau voor Statistiek meldt dat er in de eerste vijf maanden van dit jaar 52.000 Nederlanders emigreerden. In dezelfde periode vorig jaar vertrokken 47.000 Nederlanders permanent naar het buitenland.

Eind mei 2012 lag het aantal werknemers met een Griekse, Spaanse, Portugese of Italiaanse nationaliteit in Duitsland 6,5 procent hoger in vergelijking met een jaar eerder, tot 452.000 mensen. De totale Duitse arbeidsmarkt groeide in die tijd maar met 1,6 procent.

De sterkste groei is er bij de Spanjaarden en de Grieken. Het aantal werknemers van die nationaliteiten in Duitsland steeg op een jaar tijd met respectievelijk 11,5 procent en 9,8 procent. Eind mei hadden 117.700 Grieken en 46.000 Spanjaarden een job in Duitsland.

Groeilanden


Ook landen als Belgiƫ en Nederland zijn in trek bij Spanjaarden, Grieken en Portugezen. Maar ook Polen en Italianen vestigen zich steeds vaker in West-Europa.

Maar ook uit andere Europese landen vertrekken heel wat mensen. Vooral de economische malaise doet Nederlanders hun valiezen pakken en naar gebieden met economische groei trekken. China en Singapore zijn populaire bestemmingen, omdat bedrijven daar uitbreiden en op zoek zijn naar kennis uit het Westen.

Onder de arbeidsmigranten zijn veel piloten die in Europa niet meer aan de bak komen, terwijl er in Aziƫ wel vraag is naar deze profielen. Nederlanders uit de bouwsector trekken dan weer naar Dubai en de Antillen, omdat de vraag er naar deskundig bouwpersoneel groot is.

Bron: De Standaard/Elsevier

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen