< Terug naar overzicht

Gratis woon-werkverkeer per spoor?

Vanaf 2005 kunnen privé-bedrijven gratis woon-werkverkeer per trein aanbieden aan hun werknemers. Gratis? De overheid betaalt 20% van het ticket, de werkgever 80%. Niet iedereen is even gelukkig met het initiatief.


Vanaf 1 maart 2004 kunnen alle federale ambtenaren en het personeel van De Post, Belgocontrol, Biac en Belgacom van deze maatregel genieten. Vanaf 1 januari 2005 kunnen ook privé-bedrijven terzake akkoorden sluiten met de NMBS. De werkgever zou dan 80% van de prijs betalen, de overheid zou ‘gegarandeerd’ de overige 20% bijpassen. De eis van bijpassing komt van de NMBS die in eerdere scenario’s inkomstenverlies vreesde. De federale overheid budgetteerde voor de operatie alvast 18 miljoen euro in 2005 (tot 26 miljoen in 2007).


De werkgevers bij monde van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) lieten principiële en praktische bezwaren horen. Zij willen dat de extra tegemoetkoming van de werkgever als loon wordt beschouwd. De kosten moeten binnen de loonnorm vallen. Anders gezegd: ze moeten van eventuele loonsverhogingen worden afgetrokken. Waardoor eigenlijk de werknemers betalen.


Ondertussen is het ABVV “verheugd over deze regeringsbeslissing”. De vakbond vraagt tegelijkertijd aan de regering “het globale debat over de mobiliteitsproblematiek niet uit het oog te verliezen en een dialoog tussen de bevoegde federale en regionale ministers en de werknemers- en werkgeversvertegenwoordigers op te starten”.


Die dialoog moet volgens het ABVV gaan over: een betere afstemming van de uurregelingen van alle openbare vervoermiddelen, een grotere capaciteit van het reizigersvervoer per spoor, het beter afstemmen van de uurregelingen met de werktijden van de bedrijven, de aanleg van voldoende gratis parkings aan de stations, bedrijfsvervoerplannen en een betere bediening van bedrijventerreinen.


Het gratis woon-werkverkeer wordt wis en waarachtig nog een leuke historie.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen