< Terug naar overzicht

Gevaarlijke spanning tussen werk en privé

Werknemers die moeite hebben werk en privé goed te combineren, maken op langere termijn een grotere kans op gezondheidsklachten, zoals depressie en burn-out. Dit blijkt uit onderzoek aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

Madelon van Hooff onderzocht in haar promotieonderzoek (begeleid door het Behaviour Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen) de omvang van de spanning tussen werk en privé bij ruim 700 Nederlandse politiemedewerkers en de invloed daarvan op hun gezondheid een jaar later. Bij 120 universitaire wetenschappers bestudeerde zij tevens in detail de invloed van het werk op het dagelijks functioneren in de thuissituatie, zowel door de week als in het weekeinde.

Het onderzoek laat zien dat het verrichten van inspannend werk een flinke invloed heeft op het thuisdomein. Wetenschappers die hard werken, kennen een slechtere nachtrust en zijn vermoeider dan werknemers die zich niet zo inspannen. Dit verschil duurt zelfs in het weekend nog voort, wat aangeeft dat deze periode te kort is om helemaal te herstellen van het harde werken gedurende de week. Wetenschappers die zich op het werk bovenmatig inspannen, besteden in de week minder tijd aan actieve vrijetijdsbesteding zoals sport en sociale contacten. Ze werken ook meer over in het weekend. Deze combinatie van veel overwerk en weinig actieve vrijetijdsbesteding is ongunstig voor de gezondheid. Overwerk doet namelijk nog eens extra beroep op de capaciteiten en energie van werknemers. Actieve vrijetijdsbesteding draagt bij tot herstel en ontspanning van werk.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen