< Terug naar overzicht

Generatie Y wil zekerheid

Voor het vierde jaar op rij brachten onderzoekers aan het HRM Centre van de Vlerick Leuven Gent Management School de verwachtingen van studenten in kaart. De huidige generatie studerende jongeren wil vooral werkzekerheid.

Meer dan 1200 studenten deden mee aan de enquête. De jongeren behoren tot de ‘generatie Y’. Deze generatie wordt omschreven als ‘gelukkig’, en ‘opgegroeid zonder angst’. Ze zijn geboren na 1980 en hebben in principe niets dan maatschappelijke vooruitgang gekend. Computers en ICT-toepassingen zijn een deel van hun werkende, studerende en persoonlijke leven. De jongeren groeiden op in een tijd waarin meer en meer bespreekbaar werd, ze hebben hun eigen mening leren vormen en beschikken over de ruimte om zich te ontplooien naar eigen wensen en mogelijkheden.

Generatie Y ziet de toekomst rooskleurig tegemoet en deze jongeren starten hun carrière dan ook met andere verwachtingen dan oudere generaties. Werk wordt gezien als een vorm van entertainment en een goede manier om een sociaal netwerk uit te bouwen. Het salaris en de status van een job zijn niet van het grootste belang. Het onderhouden van toekomstige tewerkstelling wordt wel erg gewaardeerd. Ook hospitalisatie- en pensioenverzekeringen scoren hoog. Die zoektocht naar zekerheid wordt ook vertaald in de voorkeur voor gevestigde sectoren, grote bedrijven en overheidsinstellingen. Die krijgen veel meer belangstelling van de Y-jongeren dan, bijvoorbeeld, de kleine starterbedrijven. De jongeren vinden het belangrijk te werken voor een organisatie met een goede reputatie en veel netwerkmogelijkheden. Generatie Y staat ook niet te springen voor overuren, een gezonde scheiding tussen werk en privé-leven staat immers hoog aangeschreven. De Y’ers willen voor goed werk beloond worden met verantwoordelijkheid, ze willen permanente opleidingen en training, vragen flexibiliteit in het volgen van schema’s, willen geen baas maar een mentor en verwachten veel feedback en complimenten.

Voor de rest zijn ze niet veeleisend…

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen