< Terug naar overzicht

Geen verbetering op de Belgische arbeidsmarkt

De rekruteringsintenties van Belgische werkgevers gaan voor het derde opeenvolgende kwartaal achteruit. Er zijn nu net iets meer werkgevers van plan om personeel te ontslaan dan dat er werkgevers zijn die verwachten hun personeelsbestand uit te breiden.

Zoals elk kwartaal stelde Manpower aan 755 representatieve Belgische werkgevers (en in totaal aan 70.000 overheids- en privéwerkgevers uit 34 landen en gebieden) de vraag: “Hoe zal de totale werkgelegenheid in uw onderneming zich het komende kwartaal – dus tot het einde van september – ontwikkelen in vergelijking met het huidige kwartaal?”

België nationaal


De overgrote meerderheid van de werkgevers (88 procent) plant geen veranderingen aan te brengen, 5 procent voorspelt dat er in de periode tot eind september nieuwe jobs zullen bijkomen, terwijl 6 procent verwacht dat ze hun personeelsbestand zullen moeten inkrimpen.
De netto-tewerkstellingsprognose (of het verschil tussen het percentage werkgevers met aanwervingplannen en het percentage werkgevers met ontslagen in het vooruitzicht) zakt naar -1 procent. Ook na uitzuivering van de seizoenvariaties blijft de netto-tewerkstellingsprognose op dit niveau, de laagste waarde sinds de lancering van de enquête in het derde kwartaal van 2003.
In dezelfde periode vorig jaar haalde de barometer nog +7 procent. Ten opzichte van vorig kwartaal is er een daling met 3 punten.

België regionaal


Op regionaal vlak koesteren enkel de Brusselse werkgevers positieve rekruteringsintenties voor de komende drie maanden (+4 procent). De prognoses zijn minder zeker in Vlaanderen (0 procent) en in Wallonië (-1 procent), een weerspiegeling van de stagnatie op de arbeidsmarkt.
In Vlaanderen verklaart 94 procent van de bevraagde werkgevers wel dat ze hun personeelsbestand op hetzelfde niveau willen houden tijdens de periode tot eind september. In Wallonië haalt de netto-tewerkstellingsprognose het laagste peil sinds de lancering van de enquête in 2003, 4 punten zwakker dan tijdens vorig kwartaal.

België sectoraal


In vergelijking met vorig kwartaal gaan de rekruteringsintenties in vijf sectoren achteruit. In tegenstelling tot hetzelfde kwartaal vorig jaar, lopen de intenties terug in zeven sectoren.
In vier sectoren geven de werkgevers hun meest pessimistische vooruitzichten weer sinds de lancering van de enquête in België tijdens het derde kwartaal van 2003. Het gaat om de sectoren transport, logistiek & communicatie (-6 procent), horeca (-5 procent) en industrie (productie) (-4 procent).
Openbare diensten, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening (-3 procent).

Internationaal


Ondanks enkele tekens van stabilisatie op de arbeidsmarkt blijven de tewerkstellingsvooruitzichten negatief in 22 van de 34 bevraagde landen en gebieden.
In de Verenigde Staten blijft de netto-tewerkstellingsprognose voor het tweede kwartaal op rij op het laagste niveau (-2 procent) sinds de recessie van 1982.
In Europa zijn de zijn de rekruteringsintenties voor het eerst negatief sinds 3 jaar in Duitsland (-4 procent). De tewerkstellingsprognoses blijven pessimistisch in Spanje (-8 procent), Italië (-6 procent), het Verenigd Koninkrijk (-6 procent), Frankrijk (-4 procent) en Nederland (0 procent).

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen