< Terug naar overzicht

Geen controle op verzuim door gebrek aan gegevens

In een tijd dat veel organisaties proberen hun kosten te beperken, is 65 procent van de Europese ondernemingen niet in staat hun verzuimcijfers effectief te beheren wegens een gebrek aan goede gegevens.

Dat blijkt uit het '2010 Pan-European Health Benefit Issues'-onderzoek dat Mercer eind 2010 uitvoerde bij 556 bedrijven in 14 Europese landen. Hoewel de meerderheid (82 procent) toegang heeft tot eenvoudige informatie over het aantal verzuimdagen van hun werknemers, beschikt slechts een derde van de ondervraagden over gegevens in verband met de oorzaken van het verzuim van hun werknemers.

Een nog kleiner aantal bedrijven (27 procent) berekent ook effectief de directe kosten van het verzuim van hun werknemers. In Frankrijk (29 procent), Groot-Brittannië (25 procent) en Italië (23 procent) geeft een deel van de ondervraagde ondernemingen zelfs aan helemaal geen gegevens bij te houden over de mate, de oorzaken en de kosten van werkverzuim.

Oorzaken


Volgens het onderzoek verzuimen medewerkers in Oostenrijk het langste, namelijk gemiddeld 9 dagen per jaar. In Duitsland en Frankrijk ligt het aantal dagen gemiddeld op 8, werknemers in Polen en Nederland verzuimen gemiddeld 7 dagen per jaar.

Het kleinste aantal verzuimdagen is te vinden in Ierland, Portugal en Spanje, die een gemiddelde kennen van 4 dagen per jaar.

Over het algemeen gelooft een vijfde van de ondervraagden dat het gemiddeld aantal dagen ziekteverlof per werknemer sinds 2007 is toegenomen. 27 procent zegt dat dit cijfer is afgenomen en 32 procent dat het min of meer gelijk is gebleven.

Per land verschillen deze cijfers echter aanzienlijk. In Nederland (55 procent) en Ierland (54 procent) rapporteren veel ondernemingen een afname in het verzuim.

Spier-, pees- en botklachten, geestelijke gezondheidsklachten en kanker worden genoemd als de top drie veroorzakers van verzuim. Maar het meest opzienbarende cijfer dat uit het onderzoek naar voren komt, is dat maar liefst 45 procent van de onderzochte ondernemingen geen enkel idee heeft van de top drie oorzaken van verzuim.

Verzuimbeheer


Meer dan de helft van de onderzochte ondernemingen (66 procent) geeft aan een verzuimbeleid te hebben, hoewel dit beleid vaak niet alle benodigde elementen bevat. Zo geeft minder dan de helft van de ondernemingen aan gesprekken te houden over de terugkeer naar de werkvloer met medewerkers die verzuimen.

Een ‘aanwezigheidsbonus’, een eenmalige uitkering per jaar als de medewerker niet ziek is geweest, wordt niet vaak gebruikt. Slechts 23 procent van de ondernemingen hanteert dit systeem. Slechts 33 procent houdt rekening met het werkverzuim van een medewerker tijdens diens jaarlijks beoordelingsgesprek.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen