< Terug naar overzicht

Geen bezuinigingen op arbeidsvoorwaarden

Arbeidsvoorwaarden vallen nog niet onder de diverse bezuinigingsmaatregelen als gevolg van de economische crisis, zo geeft een rondvraag onder Nederlandse managers aan.

Ernst & Young organiseerde een enquĂȘte onder 600 managers en professionals in het Nederlandse bedrijfsleven en bij de overheid. Opvallend genoeg geeft driekwart van de ondervraagden aan dat er binnen het eigen bedrijf geen maatregelen zijn genomen ten aanzien van (onder meer) de leaseregeling of arbeidstijden.

Bezuinigen op indirecte personeelskosten


De helft van de organisaties bezuinigt op indirecte personeelskosten, zoals het schrappen van vergaderingen op externe locaties en extraatjes als borrels en personeelsuitjes. Organisaties bezuinigen nauwelijks op noodzakelijke werkinstrumenten als mobiele telefoons of laptops. Slechts 8 procent van de ondervraagden ziet het eigen bedrijf hierop bezuinigen.
Ook de bedrijfswagen ontkomt aan de bezuinigingsdrang: ruim driekwart van de organisaties laat de auto van de zaak buiten schot.
Dertien procent vermindert wel de keuzemogelijkheden van het aantal merken. Slechts 4 procent overweegt hardere maatregelen zoals het instapniveau (functiecategorie) te verhogen.

Arbeidsvoorwaarden te belangrijk


De ondervraagden geven aan dat arbeidsvoorwaarden erg belangrijk zijn en lijken nauwelijks bereid om offers te brengen op dit gebied. Op de vraag in hoeverre medewerkers bereid zijn in te leveren op hun totale arbeidsvoorwaardenpakket om bestaande werkgelegenheid in stand te houden, antwoordt 73 procent van de ondervraagden negatief.

Bron: P&O Actueel

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen