< Terug naar overzicht

Geen allochtonen aanwerven strafbaar?

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen daagde vorige week het bedrijf Feryn voor de arbeidsrechtbank omdat het onvoldoende moeite doet om allochtonen aan te werven. De werkgeversorganisatie Unizo vindt de actie van het Centrum niet aangewezen, wegens ‘onvoldoende pragmatisch’. VBO-voorzitter Jean-Claude Daoust sprak zich gisteren naar aanleiding van zijn oproep om meer diversiteit wel duidelijk afkeurend uit tegenover Feryn.

De kantelpoortfirma Feryn had in een akkoord met het Centrum in mei 2005 beloofd inspanningen te leveren om vreemdelingen in dienst te nemen. Die inspanningen waren onvoldoende, oordeelt het Centrum nu.

Feryn kwam vorig jaar het nieuws omdat de firma geen Marokkaanse werknemers aanwierf ‘omdat de klanten hen niet aanvaardden’. De uitspraken van de bedrijfsleider leidden tot een ontmoeting tussen de bedrijfsleiding, het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en de werkgeversorganisatie Unizo. Feryn verbond zich ertoe een instapdiversiteitplan op te stellen en alle nieuwe vacatures aan de VDAB door te geven, opdat iedereen zou kunnen meedoen aan de selectieproeven.

De firma engageerde er zich ook toe geen enkele gekwalificeerde kandidaat nog uit te sluiten op basis van zijn afkomst. Unizo zou de firma begeleiden bij diversiteitprogramma's. Feryn stelde een ontwerp van diversiteitplan op, maar dat werd afgekeurd door de Sociaal-Economische Raad van de Regio (SERR), waarin acht vertegenwoordigers van werkgevers en acht van werknemers zetelen. De SERR oordeelde dat het plan onvoldoende was uitgewerkt en geen enkele garantie op resultaat bood. Het plan had te weinig draagvlak in het bedrijf en de onderneming liet ook na de vacatures door te geven aan de VDAB.

De Witte betreurt de evolutie van het dossier: “Feryn heeft een tweede kans gekregen, maar greep ze niet. We hebben destijds de firma niet onmiddellijk vervolgd, omdat ze inderdaad goede bedoelingen gehad kan hebben en slecht geïnformeerd kan zijn geweest. De onderneming heeft daarna twee keer de kans gekregen om een diversiteitplan op te stellen en zich bij de VDAB te melden. In die periode waren er volgens de website van het bedrijf nog wel degelijk vacatures voor monteurs.”

Het VBO heeft intussen een oproep gelanceerd naar de Belgische bedrijven om meer allochtonen aan te werven. Het VBO is voorstander van vrijwillige actie en kant zich tegen verplichte positieve discriminatie. Over de zaak Feryn zegt voorzitter Jean-Claude Daoust “dat het VBO principieel tegen overheidsingrijpen is, maar dat het bedrijf waarschijnlijk in de fout is gegaan door geen inspanningen te doen”. (Zie ook Dossier Diversiteit in HR Square nr. 32, februari 2006.)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen