< Terug naar overzicht

Gedelegeerd bestuurder Quintessence Consulting pleit onschuldig

Naar aanleiding van een bericht in de pers maakte Lou Van Beirendonck, gedelegeerd bestuurder van Quintessence Consulting NV, een verklaring bekend. Daarin pleit Van Beirendonck onschuldig. Op dit ogenblik wordt hij, samen met een reeks andere partijen, gedagvaard op verdenking van fiscale fraude. Wij nemen zijn reactie integraal en ongewijzigd over.

"In 1997 wilde de heer Van Beirendonck zijn medewerkers de mogelijkheid bieden om partner te worden in zijn succesvolle onderneming. Quintessence is een bedrijf dat sedert 1988 gespecialiseerd is in competentiemanagement. Aangezien het opzetten van een dergelijke partnershipformule een financieel-technische aangelegenheid is, ging de heer Van Beirendonck hiervoor te rade bij accountants en fiscale experten. Uit de diverse mogelijkheden die zij aanbrachten, bleek de omzetting van de toenmalige firma via een zogenoemde kasgeldvennootschap toen de beste optie. Dergelijke structuur werd in de jaren ’90 trouwens door alle banken en financiële instellingen aanbevolen. Via gerespecteerde adviseurs werd de heer Van Beirendonck in contact gebracht met een Zweedse organisatie. Die was geïnteresseerd om alles van Quintessence over te nemen, behalve het handelsfonds. Na voorlegging van tal van geloofsbrieven werd deze verkoop ook gerealiseerd.
Deze Zweden hebben in de jaren ’90 via een soortgelijke werkwijze vele vennootschappen in België en in andere Europese landen verworven. Daarna is gebleken dat de Zweden hun fiscale verplichtingen niet hebben nageleefd.
Thans dagvaardt het gerecht, op aangeven van de fiscale administratie, iedereen die in die tijd met de Zweden heeft gehandeld. Blijkbaar gaat de fiscale administratie ervan uit dat er "onder één hoedje" werd gespeeld. "Uiteraard kan ik me over de anderen niet uitspreken, maar wat mezelf betreft, verklaar ik in eer en geweten dat ik in heel deze aangelegenheid onschuldig ben. We zijn slachtoffer van de Zweden, en zullen de geleden schade op hen verhalen", aldus de heer Lou Van Beirendonck.
Zowel de heer Lou Van Beirendonck als Quintessence staan bekend als grote voorstander van corporate governance en deugdelijk bestuur. Steeds bepleiten zij het belang van een goede reputatie voor zowel onderneming als bedrijfsleider. "Mede daardoor is heel deze zaak des te pijnlijker. Maar ik heb het volste vertrouwen in de werking van het gerecht en ben ervan overtuigd dat recht zal geschieden op 19 april, wanneer de rechtbank zich zal uitspreken," besluit Van Beirendonck."

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen