< Terug naar overzicht

‘Gedeeld Werkgeverschap’ maakt indruk

Het Franse initiatief van ‘Gedeeld Werkgeverschap’ krijgt een zeer positief rapport in een Nederlands onderzoek over personeelsbeleid in kmo’s. In dat systeem kunnen mensen fulltime aan het werk gehouden worden, zij het bij verschillende werkgevers.

Hoe zorgen we er op dit moment voor dat de mensen die dreigen hun werk te verliezen in contact blijven met de arbeidsmarkt? Met die vraag als uitgangspunt onderzocht de Nederlandse onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO Arbeid tien veelbelovende buitenlandse initiatieven over werkmobiliteit.

‘Gedeeld Werkgeverschap’


Bovenaan op de kmo-lijst prijkt het Franse voorbeeld ‘Gedeeld Werkgeverschap’ (‘Groupement d’Employeurs’). In dat concept bieden verschillende werkgevers een werknemer gezamenlijk een fulltime baan aan. Het kan gaan om een combinatie van gelijkwaardige opdrachten, van deeltijdtaken of ook van tijdelijke seizoens- of projectgebonden activiteiten.
Het is tevens mogelijk om traineeships aan te bieden, waarbij een werknemer voor 75 procent bij verschillende bedrijven aan de slag gaat en voor 25 procent scholing krijgt.

Zelf organiseren


‘Gedeeld Werkgeverschap’ kan de kmo’s ook bekoren wegens de mogelijkheid om het allemaal zelf te organiseren. De organisatie kan overgelaten worden aan de eigen netwerken en de bestaande adviescentra.

Competenties niet verloren


Voor de werkgevers is het systeem om diverse redenen een goed uitgangspunt. Op die manier kunnen ontslagen vermeden worden. Zo’n ingreep komt de motivatie ten goede. Bovendien gaat het vakmanschap niet verloren. De competenties blijven immers op peil en kunnen zelfs versterkt worden door de combinatie van de jobs.

Andere voorbeelden


TNO Arbeid ziet ook voordelen in nog enkele andere buitenlandse voorbeelden: het Koreaanse HR-ontwikkelcentrum, het Hongaarse Rapid Response-team en de Amerikaanse One Stop Career Centres.

Bron: HR Praktijk

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen