< Terug naar overzicht

Gebrek aan teamgeest maakt werknemer depressief

Een gebrek aan teamgeest kan de sfeer op de werkvloer drastisch naar beneden halen, maar kan ook individuele werknemers depressief maken. Dat tonen Finse onderzoekers van het Institute of Occupational Health aan.

Onderzoeksleider Marjo Sinokki stelt dat werknemers in een slechte arbeidsomgeving, die gekenmerkt wordt door vooroordelen en ruzies, 61 procent meer kans maken om depressief te raken. Deze werknemers lopen ook een grotere kans op angstaanvallen.
De onderzoekers stellen dat een ongename werkomgeving de werkstress verhoogt en daardoor ook een impact kan hebben op het gebruik van tabak en alcohol en het onderhouden van de lichaamsconditie.

Impact teamgeest


"Er is al uitgebreid onderzoek verricht naar de invloed van sociale ondersteuning, autonomie en werkzekerheid op de mentale en fysieke gezondheid van werknemers", aldus Marjo Sinokki tegenover het persbureau Reuters. "Daarentegen is er veel minder geweten over de impact van interacties in ploegverband op de gezondheid."
Sinokki voegt eraan toe dat depressies een belangrijke oorzaak van werkongeschiktheid vormen en een groot aandeel van het werkverlet bij bedrijven vertegenwoordigen. Bedrijven doen er volgens de Finse wetenschappers dan ook goed aan om extra aandacht te besteden aan de invloed van psychosociale factoren op de werkvloer, maar er moet ook extra onderzoek komen om de juiste relatie tussen werkomgeving en depressie te bepalen.

Werkomgeving en individu


De onderzoekers stelden vast dat werknemers die een negatieve impressie hebben over hun arbeidsomgeving, een groter risico lopen op depressies en angsten. "Maar wanneer daarbij ook rekening gehouden wordt met de controle die de betrokkenen hebben over hun werk en de aard van de verwachtingen die door de werkgever worden gesteld, blijkt dat verband te verdwijnen. Daardoor kon niet bepaald worden of een negatieve werkomgeving depressies veroorzaakt of dan wel depressieve mensen hun werkomgeving negatiever beoordelen. Maar uit verder onderzoek bleek dat personeelsleden die hun werkomgeving negatief ervaren, 53 procent meer geneigd zijn om antidepressiva te nemen. Dat bevestigt wel degelijk de hypothese dat een onaangename werkomgeving depressies kan veroorzaken."

Bron: Express

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen