< Terug naar overzicht

Freelance om werkloosheid te vermijden

Sinds de start van de economische crisis in 2008 is het aantal zelfstandigen en freelancers spectaculair gestegen. Dit wijst niet zozeer op een opstoot van ondernemerschap, het vermijden van werkloosheid is de grootste drijfveer.

Uit het jongste ‘Work Audit Report’ van het Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) blijkt dat Groot-Brittannië 4,14 miljoen zelfstandigen en freelancers telt, een recordaantal.

In het najaar van 2011 steeg het aantal freelancers met acht procent in vergelijking met begin 2008. Tezelfdertijd daalde in dezelfde periode het aantal werknemers met drie procent. Hoewel tweederde van de freelancers mannen zijn, zetten ook vrouwen meer en meer de stap naar een bestaan als zelfstandige. Meer dan de helft van de nieuwe freelancers sinds de recessie van 2008 zijn vrouwen.

Opmerkelijk is wel dat 88 procent van de nieuwe freelancers (sinds 2008) minder dan 30 uren per week werken. Niet alleen hooggeschoolde ex-werknemers zoeken hun heil als freelancer. Ook het aantal ongeschoolden dat hun eigen baas wordt, is gestegen.

CIPD ziet in deze stijgende trend geen opstoot van ondernemerschap, maar veeleer een manier om werkloosheid te vermijden. De meeste nieuwe freelancers zouden niet lang aarzelen opnieuw aan de slag te gaan als werknemer.

Bron: CIPD

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen