< Terug naar overzicht

Fraude met werkloosheidsuitkeringen blijft hoog

De fraude bij werkloosheidsuitkeringen, die wordt opgespoord door de RVA, is in drie jaar tijd met 40 procent toegenomen.

In 2010 werd voor 68,1 miljoen euro aan uitkeringen teruggevorderd wegens overtreding van de wetgeving op de werkloosheid, schrijft Le Soir. In 2007 was dat 48,6 miljoen euro.

Volgens RVA-topman Georges Carlens is de verhoging een gevolg van de versterking van de controles, eerder dan van de toename van het aantal fraudeurs. De controles profiteren onder meer van de ontwikkeling van nieuwe informaticatools. Doordat er meer preventief wordt gecontroleerd, zou het aantal inbreuken in 2011 lager moeten uitvallen.

Het onderzoek toont aan dat fraude een wijdverspreid fenomeen blijft, onder meer als gevolg van de onderbezetting bij het personeel van de RVA: 250 controleurs voor meer dan 400.000 werklozen. Voorts wordt verwezen naar de vakbonden die de controles afremmen, werkgevers die al te makkelijk mensen zwart tewerkstellen, een slechte doorstroming van gegevens uit de regio's en een slechte controle op de samenstelling van de gezinnen.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen