< Terug naar overzicht

Frankrijk verlaagt pensioenleeftijd weer naar 60

De Franse regering brengt de pensioenleeftijd voor sommigen terug naar 60 jaar. In 2010 trok de vorige president Nicolas Sarkozy de leeftijd op van 60 naar 62. De nieuwe Franse president wil, vlak voor de parlementsverkiezingen, een symbolische daad stellen en verlaagt de pensioenleeftijd voor degenen die vanaf hun achttiende of negentiende aan het werk zijn.

Het gaat om één pensioengerechtigde op de vijf en kost het eerste jaar 1,2 miljard euro. Op kruissnelheid kost de maatregel zowat 3 miljard euro. De verlaging van de pensioenleeftijd komt er op voorstel van de minister van Sociale Zaken Marisol Touraine en werd tijdens de ministerraad goedgekeurd.

Iedereen die 41,5 jaar gewerkt heeft, komt in aanmerking voor een pensionering op 60 jaar. 100.000 Fransen komen in eerste instantie in aanmerking voor een vervroegde pensionering. Het decreet voorziet ook dat sommige trimesters waarbij iemand werkloos was of in bevallingsverlof, meegerekend zullen worden. Maximaal worden vier trimesters meegerekend over een hele carrière. De verlaging van de pensioenleeftijd gaat in op 1 november 2012.

Volgend jaar zou het de Franse schatkist 1,2 miljard euro kosten. Tegen 2017 zou de maatregel 3 miljard euro per jaar gaan kosten. De Franse regering gaat de verlaging van de pensioenleeftijd financieren met een verhoging van de bijdragen, zowel voor de rechthebbende als voor de werkgever.

De maatregel heeft een hoge symbolische waarde voor de socialistische president François Hollande. De verlaging van de pensioenleeftijd in Frankrijk werd tijdens het eerste mandaat van president François Mitterrand in het begin van de jaren tachtig doorgevoerd. Pas in 2010 durfde de vorige president Nicolas Sarkozy het aan om de leeftijd met twee jaar op te trekken. Die maatregel ontlokte veel kritiek. Volgens peilingen zou twee derde van de Franse bevolking achter de verlaging van de pensioenleeftijd staan.

De maatregel is opmerkelijk, omdat binnen de Europese Unie wordt aangedrongen op het verhogen van de pensioenleeftijd om de begrotingstekorten weg te werken en de pensioenstelsels betaalbaar te houden.

Toch is de maatregel geen radicale breuk met de hervormingen die Sarkozy eerder doorvoerde. De wettelijke pensioenleeftijd blijft 62 jaar voor iedereen die na 1955 geboren is. Wel wil Hollande een nieuwe hervorming in de stijgers zetten, maar dat zou pas voor eind volgend jaar zijn.

Bron: De Tijd/De Redactie

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen