< Terug naar overzicht

Forse stijging studentenarbeid

In de eerste jaarhelft is het aantal dagen dat studenten gewerkt hebben, gestegen met 36 procent. Studentenarbeid is het populairst in de leeftijdsgroep 18 tot en met 21 jaar.

Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Voor de eerste jaarhelft van 2012 hebben werkgevers 2,09 miljoen dagen studentenarbeid met verminderde sociale bijdragen aangegeven. Dat is 36 procent meer dan in dezelfde periode in 2011.

Dat betekent overigens nog niet dat ook het aantal uren evenredig is gestegen: werkgevers geven studentenarbeid aan in dagen, niet in uren.

De stijging van de loonmassa bedraagt zelfs 40 procent. Dat betekent dat de gemiddelde bezoldiging per dag studentenarbeid met 2,6 procent is gestegen, tot 68,3 euro per dag. Deze stijging is hoofdzakelijk inflatiegebonden en geeft aan dat er niet echt een stijging is van het gemiddelde aantal uren per dag studentenarbeid.

De stijging is het gevolg van de nieuwe regels op de studentenarbeid en onderwerping aan de sociale zekerheid. Daardoor kunnen studenten aanzienlijk meer werken buiten de zomermaanden zonder onderworpen te zijn aan de sociale zekerheid.

In de vakantiemaanden nam de studentenarbeid met slechts 6 procent toe, terwijl die buiten die periodes opvallend feller steeg.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen