< Terug naar overzicht

'Flexibel werken stimuleert werkgelegenheid'

Europese werknemers vinden dat flexibel werken een positief effect heeft op de werkgelegenheid. 85 procent denkt dat flexibiliteit nieuwe banen creëert, mensen aan het werk houdt en kansen biedt voor wie wil terugkeren in het arbeidsproces.

Dit blijkt uit onderzoek van een studiebureau in opdracht van Avaya. Men verzamelde de mening van 3518 werknemers in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Groot-Brittannië en Rusland.
Dat flexibel werken de arbeidsmarkten stimuleert, wordt gedeeld door de verschillende landen, maar leeft het meest in Rusland (91 procent), gevolgd door Groot-Brittannië met 88 procent en Spanje met 87 procent. Op micro-economisch niveau denkt 35 procent van de ondervraagden dat flexibele werknemers hun werkgever kosten besparen wanneer ze niet fulltime op kantoor aanwezig zijn.
Over het algemeen bestaat de veronderstelling dat flexibele medewerkers gelukkig zijn (67 procent). Net iets meer dan de helft (51 procent) van de respondenten heeft het gevoel dat ze productiever zijn.
Minder de helft (46 procent) gelooft dan weer dat flexibele werknemers harder werken in de tijd dat ze werken. Vooral de Britten associëren flexibiliteit met trouwe werknemers: 52 procent van hen denkt dat flexibele werknemers trouwer zijn aan hun baas.

Retentie en kostenbesparing


Geluk, productiviteit en hard werken , 95 procent van de respondenten associeert ten minste een van deze positieve eigenschappen met flexibel werken.
Toch blijken productiviteitsverhoging (59 procent) en de wens om getalenteerde werknemers te behouden (59 procent) de belangrijkste motivatiepunten voor werkgevers om hun werknemers flexibel te laten werken. De helft van de respondenten ziet kostenreductie als een belangrijke drijfveer en 34 procent denkt dat succesvolle inzet van flexibel werken bij andere bedrijven, organisaties over de streep trekt om het zelf ook in te zetten.

Salaris inleveren


Ook wetgeving speelt een rol bij het invoeren van flexibel werken. Van de respondenten die momenteel niet flexibel werken, zou 61 procent het bij de baas afdwingen als ze er recht op zouden hebben volgens een nieuwe wetgeving. Vooral ouders (69 procent) en mensen die een eerste kind verwachten (76 procent), hebben deze mening.
Driekwart van de respondenten zou minder loon overwegen in ruil voor flexibel werken, in Groot-Brittannië ligt dit percentage het laagst (69 procent). Gemiddeld zouden de respondenten elf procent willen inleveren. Negen procent van de ondervraagden zou er financieel zelfs meer dan twintig procent op achteruit willen gaan.
70 procent is van mening dat de werkgever door flexibel werken minder werktijd verliest, doordat tandartsafspraken en dergelijke niet meer per se ‘onder werktijd’ hoeven.

Nog dit: flexibel werken was in dit onderzoek gedefinieerd als de situatie waarin medewerkers hun eigen werkuren en arbeidslocatie kunnen kiezen.

Bron: Managersonline, Avaya

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen