< Terug naar overzicht

Fiscale regeling bedrijfswagens al opnieuw veranderd

De belastingaftrek op bedrijfswagens zal voortaan berekend worden aan de hand van de catalogusprijs, de CO2-uitstoot en de leeftijd van de auto. Op bedrijfswagens die meer dan een jaar oud zijn, moet minder belasting betaald worden. Ondertussen wil bijna één op de tien werknemers zijn bedrijfswagen inleveren.

Volgens de nieuwe regeling daalt de cataloguswaarde van een wagen elk jaar met 6 procent. Een wagen van 2 jaar oud wordt dus nog belast op 88 procent van de cataloguswaarde. Dat gaat zo door tot 70 procent.

De maatregel moet vermijden dat bedrijven een wagen doorverkopen aan een dochterbedrijf om minder belastingen te moeten betalen. Dat is nu niet meer mogelijk, omdat dus enkel rekening wordt gehouden met de catalogusprijs, niet met de prijs die betaald werd door de koper.

Bedrijfswagen inleveren


Unizo vindt de leeftijdsbijsturing in de regeling van bedrijfswagens een goede zaak, maar benadrukt dat dit slechts één aspect is in de nog steeds te zware regeling. Door rekening te houden met de leeftijd van de wagen, komt er een rechtvaardigere inbreng van de economische waarde van de bedrijfswagen.

Toch pleit de werkgeversorganisatie voor een gefaseerde invoering van de nieuwe fiscale regeling. Die moet ervoor zorgen dat lopende contracten niet plots worden opengebroken.

Uit een rondvraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) denkt één op de negen werknemers uit kmo’s eraan zijn bedrijfswagen in te leveren. 12 procent heeft een loonsverhoging gevraagd om de extra belasting te compenseren.

Uit het onderzoek bij 869 zelfstandigen en zaakvoerders van micro-ondernemingen en kmo’s blijkt dat 62 procent met een leasingwagen rondrijdt. Bovendien bieden 5 op de 10 kmo’s ook een bedrijfswagen aan één of meerdere werknemers aan.

46 procent van de kmo’s weet nu al dat ze hun bedrijfspolitiek ten opzichte van bedrijfswagens zal aanpassen. De helft daarvan door te kiezen voor kleinere, milieubewuste en goedkopere auto’s, terwijl een kwart van plan is om het aantal bedrijfswagens sterk in te perken. Slechts 10 procent van de zaakvoerders die kiezen voor een andere bedrijfspolitiek, zal de bedrijfswagen volledig afschaffen.

Bron: Unizo/NSZ

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen