< Terug naar overzicht

Fiscaal voordelige ‘resultaatsgebonden verloning’ op komst

Vakbonden en werkgevers hebben bijna een akkoord over een voordelig systeem om personeel een extra bonus te geven bovenop het loon.

Vakbonden en werkgevers, verenigd in de Groep van Tien, hebben vrijdag 14 september 2007 overleg gepleegd over de resultaatsgebonden voordelen. In vakbondskringen ligt dat onderwerp zeer gevoelig, omdat men vreest dat de bonussen het loon zouden vervangen. De werkgevers willen de loonmassa echter meer afhankelijk maken van de bedrijfsresultaten. De conclusie van het overleg luidt dat alle ingrediënten aanwezig zijn om een akkoord te sluiten. Er is weliswaar geen sprake van een voorakkoord, maar het lijkt erg onwaarschijnlijk dat er geen akkoord zou volgen. De regeling rond resultaatsgebonden voordelen is een uitloper van het interprofessioneel akkoord van vorig jaar. Het gaat om een volledig nieuw systeem, waardoor werknemers kunnen genieten van een resultaatsgebonden verloning, zonder dat er sprake is van.
Die verloning hangt dus af van het halen van bepaalde objectieven. Dat kan gaan om omzet of winst, maar ook bijvoorbeeld om minder arbeidsongevallen.
Nu al bestaan er manieren om personeel mee te laten genieten van de winst of het halen van bepaalde objectieven, maar die hebben niet echt veel succes. Op bonussen moet er nu te veel belasting worden betaald, maar dat zou dus veranderen. Werknemer en werkgever zouden in het nieuwe systeem samen slechts zo’n 30% belastingen moeten betalen op bonussen. Dat is minder dan de belastingen op het loon.
Vakbonden en werkgevers moeten nu nog de laatste details afspreken. Zo zou er onder meer worden vastgelegd hoe hoog de bonus kan zijn. Wellicht wordt dat 2100 euro netto als maximum.
Waarschijnlijk bereiken vakbonden en werkgevers nog deze week een akkoord, dat door de Nationale Arbeidsraad juridisch uitgeschreven moet worden, waarna cao’s kunnen gesloten worden op het niveau van de sectoren of bedrijven.

Bron:vrtnieuws.net, De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen