< Terug naar overzicht

Financiële analist Moody’s beoordeelt nu ook personeelsbeleid: dé doorbraak voor HR?

Dit is het opzienbarendste nieuws voor HR in een hele tijd: financieel analist Moody’s, het befaamde bedrijf dat onder meer de kredietwaardigheid van bedrijven onderzoekt, integreert voortaan de kwaliteit van het talent in de waardebepaling. Voortaan kijkt de beurs toe op het HR-beleid.

Moody’s legt expliciet de link tussen prima talentmanagement en winst. Volgens Moody’s kan een goede aanpak van het ‘menselijk kapitaal’ de waarde van een bedrijf tot 30 procent doen toenemen.

HR-goeroe John Sullivan reageert op Ere.net al meteen dat Moody’s initiatief onvermijdelijk zal leiden tot een betere opvolging van het talentmanagement. Het wordt wel wennen: HR zal niet langer ‘onder de radar’ kunnen werken. Anders uitgedrukt: er komen nu gestandaardiseerde analyses.

Daarmee wordt duidelijk erkend dat de toegang tot talent en de ontwikkeling ervan een kritische factor is voor het succes van een organisatie. Uiteraard is dat geen verrassing of openbaring, maar het is wel belangrijk dat dit nu uitdrukkelijk opgenomen wordt in financiële kringen en bij investeerders. Met andere woorden: voortaan kijkt de beurs toe op het gervoede HR-beleid.

John Sullivan geeft alvast enkele tips mee om zich degelijk voor te bereiden op de nieuwe situatie:
 • 1. Stel een team van financiële en statistische experts samen om te werken aan een grotere zichtbaarheid en toezicht.

 • 2. Ontwikkel een set van statistieken over werknemersproductiviteit. Begin met het inkomen per werknemer en koppel dit aan de arbeidskosten en de bedrijfswinst.

 • 3. Ontwikkel een set van HR analytics die de businessimpact aantonen van verbeterde resultaten in rekrutering, retentie, ontwikkeling en dies meer. Toon ook de invloed aan op verhoogde bedrijfsresultaten, zoals sales, klantentevredenheid en productkwaliteit.

 • 4. Leer de resultaten van het talentmanagement om te zetten in hun impact op de winst. Zeggen dat het verloop met 5 procent gedaald is, heeft niet dezelfde impact als zeggen dat de daling van 5 procent geleid heeft tot een verhoging van de winst met, bijvoorbeeld, 3 miljoen euro.

 • 5. Ontwikkel een methodologie en benadering die het bedrijf voorbereiden en leert te antwoorden op vragen en onderzoeken van analisten.


 • Bron: P&O Actueel, Ere.net

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen