< Terug naar overzicht

Financieel zonnetje schijnt voor Amerikaanse HR-directeurs

Het belangrijkste Amerikaanse HR-vakblad, uitgegeven door de Society for Human Resource Management (SHRM), ziet de beloning van de HR-directeurs tussen 2003 en 2004 aardig stijgen. Zo wordt de lopende trend gecontinueerd. De oorzaak van de stijging wordt gelegd bij enerzijds de aantrekkende economie en anderzijds de bijdrage van HR tot de groei van organisaties.

Het Amerikaanse vakblad HR Magazine baseert zich voor zijn analyse van de beloningstrends voor HR-professionals op de Mercer Benchmark Database Human Resource Management. Aan de editie 2004 van deze rondvraag namen 1972 organisaties uit alle sectoren in de VS deel. Bij wat volgt, moet u er zoals altijd rekening mee houden dat de schaalgrootte van de respondenten ‘een beetje’ anders ligt dan wat we in België kennen. Van de deelnemende organisaties telde 38% minder dan 1000 werknemers, 44% tussen 1000 en 10.000 werknemers en 18% meer dan 10.000 werknemers. De helft is beursgenoteerd, een kwart komt uit de overheid, het onderwijs en de social profit, het resterende kwart zijn privé-ondernemingen.


Wat valt er uit de gegevens af te leiden? Ten eerste dat over het algemeen de HR-salarissen stijgen, evenals de bonussen, de variabele beloning en de aandelenopties. Tien van de meest bevolkte HR-functies kenden een stijging tegenover 2003, de helft daarvan zelfs met 5% of meer. Loonstop? Onbekend. De HR-professionals doen het inzake loonevolutie merkbaar beter dan het algemene gemiddelde voor alle functies.


Proportioneel de grootste winnaars in dit verhaal zijn de trainers, die hun beloningspakket met 9% zien stijgen tot 51.100 dollar (mediaan totale cashbeloning). Maar zij zijn ook duidelijk de laagst gequoteerde categorie van de tien. Aan de andere kant van het spectrum verdient de top HR management executive nu 7,5% meer dan vorig jaar (220.200 dollar in 2004). De HR-directeur ziet zijn/haar pakket met 5,6% stijgen tot 131.400 dollar. Voor het overige doen vooral de senior compensation analyst (+ 6,5%) en de employment & recruiting manager (+ 6,3%) het beter dan vorig jaar. De kneusjes zijn de senior human resource generalist (+ 0,5%) en de human resource manager (+ 2,4%).


Conclusie: de grootste winst wordt binnengehaald door de HR-toplui en de specialisten. De generalisten en het hoger middenkader moeten het met minder vooruitgang stellen. Deze observatie stemt perfect overeen met de heersende perceptie van het relatieve belang van de verschillende HR-functies voor de onderneming.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen