< Terug naar overzicht

Fileleed drijft bedrijven weg uit Brussel

Zeven op de tien bedrijven noemt het mobiliteitsprobleem als reden om Brussel te verlaten. Negen op de tien werknemers in het Brussels gewest zijn vandaag gemiddeld een vijfde langer onderweg van huis naar het werk dan drie jaar geleden. Meer dan de helft van de bedrijven in het Brusselse ondervindt problemen om medewerkers aan te trekken door mobiliteitsproblemen.

Dat blijkt uit een enquête van Agoria bij Brusselse technologiebedrijven. “Brussel slibt dicht met verregaande gevolgen, want de titel van filehoofdstad bedreigt de economische aantrekkelijkheid van Brussel”, zegt Floriane De Kerchove, directrice van Agoria Brussel.

Brussel verdient de titel van filehoofdstad, zo blijkt uit gegevens van GPS-fabrikant TomTom. Bijna vier op de tien van de Brusselse wegen zijn dichtgeslibd. En die cijfers worden bevestigd door de enquête van Agoria.“Drie op de vier technologiebedrijven zijn slechter bereikbaar dan drie jaar geleden, toen Agoria dezelfde enquête uitvoerde. De reistijd voor woon-werkverkeer is voor negen op de tien werknemers toegenomen, gemiddeld met 21 procent."

En ook het openbaar vervoer blijft voor verbetering vatbaar. Eén op de twee Brusselse technologiebedrijven antwoordt niet goed toegankelijk te zijn met openbaar vervoer, een status-quo met het resultaat van 2008.

Één op de drie technologiebedrijven heeft te weinig parkeerplaatsen, ook hier wordt geen verbetering vastgesteld sinds 2008. Dit is zorgwekkend, gezien het Brussels gewest het aantal publieke parkeerplaatsen in de komende jaren met 16 procent wil terugdringen.

Sollicitanten haken af


Dat alles maakt Brussel minder aantrekkelijk als vestigingsplaats voor bedrijven, maar ook voor het aantrekken van personeel. Mobiliteitsproblemen worden nu het vaakst (70 procent) geciteerd als mogelijke reden om op termijn het gewest te verlaten. In 2008 was dit nog maar bij 18 procent van de bedrijven het geval.

En ook mogelijke sollicitanten laten zich afschrikken: 55 procent van de bedrijven ondervindt moeilijkheden bij de aanwervingen hierdoor.

Nood aan mobiliteitsbeleid


De technologiebedrijven nemen zelf een aantal maatregelen. Negen op de tien bedrijven voert nu een mobiliteitspolitiek op bedrijfsniveau. 67 procent voerde de mogelijkheid van telewerken in, 38 procent geeft fietsvergoedingen en een kwart van de bedrijven geeft premies aan carpoolers. Ook de invoering van een mobiliteitsbudget, infocampagnes en het inschakelen van shuttlediensten worden steeds meer gebruikt.

Technologiefederatie Agoria vraagt dat de verschillende bevoegde overheden werk maken van deze mobiliteitsaanbevelingen. Een goed bereikbare stad trekt immers meer bedrijven en investeerders aan en dat is goed voor de werkgelegenheid.

In het Brussels gewest telt de technologische industrie meer dan 300 bedrijven die ongeveer 31.000 mensen tewerkstellen en goed zijn voor bijna 10 procent van de privétewerkstelling.

Bron: Agoria

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen