< Terug naar overzicht

Federgon bepleit vrij verkeer werknemers

Federgon is erover verwonderd dat de SP.A de volledige toegang van werknemers van de nieuwe lidstaten uit de EU tot na 1 mei 2006 wil uitstellen. De federatie herinnert aan het tekort aan werknemers en aan het gevaar van zwartwerk.

Tegen 1 mei 2006 moet de federale regering beslissen of ze de beperkende overheidsmaatregelen voor het vrije verkeer van werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten opheft. Regeringspartijen VLD en SP.A verschillen daarover van mening. De VLD wil een volledige openstelling van de markt voor werknemers uit de hele EU, de socialisten willen eerst begeleidende maatregelen die de controle op buitenlandse werknemers verscherpen. Ze hopen op die manier misbruik uit te sluiten. “Het wordt moeilijk om die maatregelen rond te krijgen tegen 1 mei 2006”, zegt voorzitter Johan Vande Lanotte. Zijn partij krijgt steun vanuit de oppositie. CD&V-kamerlid Greta D’Hondt zegt bereid te zijn de SP.A een wisselmeerderheid te leveren.

Het standpunt van de socialistische partij valt bij algemeen directeur van Federgon Herwig Muyldermans in minder goede aarde: “We herinneren eraan dat de bedrijven die in België actief zijn al tien jaar met een tekort aan werknemers te kampen hebben, zowel arbeiders als bedienden, voor een hele reeks functies. Federgon erkent dat begeleidingsmaatregelen nodig zijn, maar deze mogen geen excuus zijn om nog langer te wachten met het vrij verkeer van EU-werknemers.” Muyldermans wil de realiteit onder ogen zien. Hij vindt dat op het terrein al vele pogingen zijn gedaan om nationale en Europese wetgevingen te interpreteren in het voordeel van dit vrij verkeer van werknemers. “Waarom zich verschuilen in plaats van de realiteit onder ogen te zien? Hebben we misschien liever illegale dan legale Polen in ons land?”, vraagt hij retorisch.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen