< Terug naar overzicht

FARAO: federaal actieplan tegen arbeidsongevallen

Staatssecretaris voor Arbeidsorganisatie en Welzijn op het Werk KathleenVan Brempt (sp.a) wil het aantal arbeidsongevallen drastisch doen dalen. Daartoe lanceerde ze vorige week FARAO, het Federaal Actieplan voor de Reductie van Arbeidsongevallen. FARAO bevat een stappenplan dat nog tijdens deze regeerperiode de veiligheid op de werkvloer sterk zou moeten verbeteren. Wie braaf is krijgt lekkers, wie stout is de roe.


Het totale aantal arbeidsongevallen daalt al enkele jaren op rij. Dat is volgens de staatssecretaris goed: het wijst erop dat veel werknemers en werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen. Maar het aantal echt ernstige ongevallen, met doden en zwaargewonden, neemt toe. Jaarlijks sterven er in België 121 mensen door ongevallen op de werkvloer. “Dat is onaanvaardbaar”, zegt Van Brempt.


De staatssecretaris wil samen met de bedrijven werken op verschillende fronten tegelijk: belonend waar het kan, straffend waar het moet. Eerst wil ze de veiligheidsreglementering veel eenvoudiger maken en een goed systeem ontwikkelen om te weten over hoeveel en welke arbeidsongevallen het gaat, en wat er al gebeurt op het vlak van preventie.


Als blijkt dat een bedrijf al serieuze inspanningen levert, wil Van Brempt dat belonen door samen met de verzekeringssector een variabel premiesysteem in de arbeidsongevallenverzekering uit te werken voor kleine en middelgrote bedrijven. De bedoeling is bedrijven die werken aan preventie te belonen door lagere premies. Bedrijven die dit niet doen, zullen hogere premies moeten betalen.
Daarnaast wil de staatssecretaris het aantal inspecties opdrijven: “Vertrouwen is goed, maar controle is beter. Dit jaar zullen 14 bijkomende inspecteurs aangeworven worden. De inspectie zal meer op de werkvloer gaan en extra slagkracht krijgen. Ze zal zelf directe boetes kunnen uitschrijven voor werkgevers die de welzijnsreglementering niet respecteren.”


Van Brempt wil voorts de rol van de preventieadviseur opwaarderen, meer en duidelijke afspraken maken per sector en de opdrachtgevers van onderaannemers en uitzendbedrijven ‘responsabiliseren’.

‘Olympische’ campagne voor arbeidsrechten

De twee grote vakbonden, ACV en ABVV, vormen front met Oxfam Solidariteit, Oxfam Wereldwinkels en de Schone Kleren Campagne om naar aanleiding van de Olympische Spelen in Athene campagne te voeren voor de arbeidsrechten van de textiel- en kledingarbeiders in ontwikkelingslanden.


Op 4 maart stellen de actiepartners een rapport met bevindingen en eisen voor, dat ze zullen overhandigen aan het Internationaal Olympisch Comité, het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité, Adidas (hoofdsponsor Belgische Olympische ploeg) en Fila.


De vakbonden en niet-gouvernementele organisaties zetten de toon als volgt: “Grote sportmerken profiteren van de goedkope productie van sportschoenen en sportkledij. Het zijn de arbeiders die er de prijs voor betalen. De basisrechten van miljoenen arbeiders over de hele wereld, vooral vrouwen, worden schaamteloos met de voeten getreden. Terwijl in Athene de schijnwerpers zullen gericht zijn op de Olympische waarden van fair play, komen wij op voor fair pay.”


Doelwit van de actie zijn de grote sportmerken en sponsors. Via druk in de publieke opinie willen de actievoerders vooral het recht op vakbondsvereniging en collectieve onderhandelingen afdwingen. Dit moet dan de verbetering van loonvoorwaarden en arbeidsomstandigheden vooruit helpen. (www.schonekleren.be)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen