< Terug naar overzicht

Extrinsieke motivatie bestaat niet

De motivatie die mensen hebben voor het leveren van een prestatie op basis van een beloning die hen wordt voorgehouden, de extrinsieke motivatie, bestaat niet.

Dat zegt Professor Reiss, die als professor Psychologie en Psychiatrie verbonden is aan de Ohio State University. Hij illustreert zijn punt met een voorbeeld: “Stel, ik heb honger en loop naar een restaurant. Mijn wandeling wordt niet gemotiveerd door de intrinsieke behoefte aan beweging, maar door de instrumentele waarde van eten. Ik loop alleen omdat ik dan mijn einddoel, eten, bereik. In dit voorbeeld zet de behoefte om te eten alle gedragingen in gang. Het motief is eten. Ik eet om geen andere reden dan dat ik honger heb.”

“Als ik iets doe om iets anders te bewerkstelligen, vervul ik uiteindelijk een intrinsieke behoefte. Anders zou ik het niet doen. Sommigen streven naar rijkdom, zodat anderen naar hen opkijken. Zij waarderen hun status intrinsiek. In een middel-doel-keten van gedrag is het doel intrinsiek motiverend en is het de bron van motivatie voor de middelen”, vervolgt Reiss.

Volgens Reiss is er overtuigend wetenschappelijk bewijs dat menselijke motieven niet netjes uiteenvallen in intrinsieke en extrinsieke categorieën. Volgens zijn onderzoek zijn er minstens 16 verschillende motieven. Hij beschrijft deze in zijn boek 'Normal Personality - A New Way of Thinking About People'.

Deze 16 motieven zijn universeel, maar mensen rangschikken deze motieven verschillend. Menselijke motieven zijn niet in een simpel model te vangen en daarmee ook niet de uitdagingen op het gebied van het belonen van prestaties van medewerkers.

HR-professionals moeten daarom proberen de context, de omstandigheden en met elkaar wedijverende prioriteiten vanuit individueel en organisatorisch standpunt in kaart te brengen alvorens een beloningsbeleid te ontwerpen en implementeren.

Bij het vormgeven van beloningsbeleid moet dus van intrinsieke motivatie worden uitgegaan.

Bron: P&O Actueel

Alles over belonen en (de)motiveren? Over intrinsieke en extrinsieke motivatie? Onderzoek en concrete cases? Theorie en praktische tips? Die vindt u uitgebreid op de November Conference over arbeidsrelaties. Het thema dit jaar is 'Belonen en (de)motiveren - Realiteit versus mythes'. Deze editie vindt plaats in het Engelse Maidstone (Kent) van 17 tot en met 19 november 2011. Inschrijven kan nog. Alle info: www.novemberconference.be en www.hrsquare.be.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen