< Terug naar overzicht

Extralegale voordelen worden populair

Extralegale voordelen maken steeds vaker deel uit van het standaard verloningspakket. Ze zouden goed zijn voor een vijfde van het pakket bij bedienden en kaderleden.

Gedreven door de hoge loonkosten, zoeken personeelsmanagers meer en meer hun toevlucht tot fiscaalvriendelijke beloningsvormen. Hoe hoger het loon, hoe groter het aandeel van de extralegale voordelen wordt. Bij hogere lonen hebben personeelsmanagers immers meer speelruimte.
Amper één op tien medewerkers ontvangt vandaag enkel een cash vergoeding. Ongeveer 23% ontvangt behalve cash ook nog een indirect voordeel. Voor 39% van de werknemers bevat de loonkorf naast cash nog twee extra voordelen, 19% ontvangt drie voordelen en 6% heeft vier indirecte voordelen in zijn loonmand zitten.
De HR-dienstverlener SD Worx berekende dat de extralegale voordelen bij bedienden en kaderleden 20% van het verloningspakket uitmaken. Bedrijfswagens zijn goed voor 6,1% van de verloning (ondanks de CO2-taks blijven bedrijfswagens fiscaalvriendelijk en populair), pensioen- en invaliditeitsverzekeringen voor 5,7% (ook aanvullende pensioenen zijn fiscaal interessant). Daarna komen de onkostenvergoedingen met 4,8% (op onkosten – eigenlijk geen beloning maar een terugbetaling van kosten die voor de rekening van de werkgever vallen – worden geen socialezekerheidsbijdragen betaald, wat de vergoedingen erg aantrekkelijk maakt) en de maaltijdcheques met 3,8%.
Volgens bedrijfsgrootte constateert men een duidelijk contrast tussen kmo’s (minder dan 100 werknemers) en grotere ondernemingen. Terwijl 20% van de KMO-medewerkers zegt geen indirecte voordelen te ontvangen, is dit slechts 3% in de grotere ondernemingen. Bovendien hebben 75% van de medewerkers in grote ondernemingen minstens twee indirecte voordelen in hun beloningspakket, bij KMO’s is dit maar 55%

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen