< Terug naar overzicht

Export naar niet EU-landen daalt gevoelig

Tijdens de eerste vier maanden van 2009 lag de omzet van het aantal geëxporteerde producten van Oost-Vlaamse bedrijven naar landen buiten de EU 40 procent lager dan tijdens de vergelijkbare periode in 2008. Dat meldt Voka.

Op basis van exportdocumenten heeft Voka - Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen een goed zicht op de export van Oost-Vlaamse bedrijven naar niet-EU landen. Voka constateert dat tijdens de eerste vier maanden van 2009 de omzet van het aantal geëxporteerde producten naar landen buiten de EU 40 procent lager lag dan tijdens de vergelijkbare periode in 2008.
Bekijken we de maandelijkse cijfers, dan merken we dat enkel de maand maart het omzetcijfer van 2008 benadert. De drie andere maanden presteren veel slechter dan in 2008.

Voornaamste exportlanden


Turkije bleef voor Oost-Vlaanderen het voornaamste exportland, maar de omzet kreeg rake klappen. Op de tweede plaats komt Saoudi-Arabie, gevolgd door India, Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten, Oekraïne, China en Algerije. Onze export naar Saoudi-Arabie en India nam zelfs licht toe.
Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland vielen allen een aantal plaatsen terug in de omzet ranking van de voornaamste export landen.
Wat de omzetcijfers zelf betreft, kregen Turkije, Rusland en China klappen.

Voornaamste exportgoederen


Uit de cijfers blijkt een sterke daling van onedele metalen, textiel, vervoersmaterieel en chemische producten. Voedingsstoffen en kunststof en rubber daarentegen blijven het goed doen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen