< Terug naar overzicht

Explosieve toename ouderschapsverlof

Het aantal Belgen dat met ouderschapsverlof gaat is tussen 2000 en 2010 gestegen van 8071 tot 51.944, een toename met 543 procent. Ook steeds meer mannen blijven thuis voor de kinderen.

Het aandeel van de mannen steeg van 432 in 2000 naar 13.891 tien jaar later. Dat blijkt uit cijfers die de zelfstandigenorganisatie NSZ opvroeg bij de RVA. Vooral Vlamingen nemen ouderschapsverlof op, al zijn Wallonië en Brussel aan een inhaalbeweging bezig.

Verder blijkt dat werknemers die ouderschapsverlof opnemen dat vooral doen door tijdelijk op een 4/5de arbeidsregime over te stappen. 75,5 procent van alle werknemers die in 2010 ouderschapsverlof opnemen koos voor deze formule, terwijl 15,8 procent voltijds thuis bleef en 8,7 procent halftijds aan de slag ging.

Belastend


“Zeker voor kmo’s zijn thematische verloven belastend voor de arbeidsorganisatie. Bovendien zien we dat steeds meer werknemers die ouderschapsverlof opnemen dat vooral doen door op een viervijfde arbeidsregime over te stappen. Dat betekent dat collega’s en bedrijfsleiders zelf een tandje bij mogen steken, omdat niemand vervangers moeilijk te vinden zijn”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Uit een ander recent onderzoek van NSZ bleek dat 88 procent van de bedrijven met minder dan 10 werknemers nu al problemen hebben om de afwezigheid van een collega op te vangen. Bij kmo’s met meer dan 10 personeelsleden gaat het om 72 procent.

Ook Unizo pleit voor een grondige evaluatie van alle themaverloven en vindt dat de limiet ervan is bereikt. “Er is nood aan een constructief debat met zin voor realiteit”, stelt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. “Zo niet, zal de concurrentiepositie van onze ondernemingen nog verder ondermijnd worden.”

De ondernemersorganisatie vraagt meer flexibele arbeidswetgeving en meer kinderopvang op maat.

Bron: NSZ/De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen