< Terug naar overzicht

Expats blijven langer weg en reizen meer rond

Het aantal expats dat voor lange termijn in het buitenland werkt en dat voor meerdere opdracht in meerdere landen woont, is flink gestegen. Het aantal expats dat voor korte termijn in het buitenland verblijft, is gedaald met zes procent. Dit heeft een impact op de pensioenen en de medische-kostenverzekering.

Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van Mercer bij 288 multinationals die samen 119.000 expats uitzenden. Een groter aantal nieuwe opdrachten in het buitenland en de behoefte aan het ontwikkelen van wereldwijd talent zorgde voor een flinke toename in de intensievere inzet van expats.

Het aantal werknemers met lange-termijnopdrachten in het buitenland (langer dan een jaar) nam sinds 2005 toe van 21 procent naar 40 procent in 2012. Het aantal expats dat voor opdrachten in meerdere landen reist, nam toe van 6 naar 10 procent. Het aantal korte-termijnexpats (met opdrachten van korter dan een jaar) is echter gedaald van 17 procent naar 11 procent.

Pensioen van projecthoppende expats


63 procent van de expats heeft een pensioenregeling in het eigen land. Dat kan prima uitpakken voor expats met korte- of lange-termijnopdrachten, maar kan een fors pensioengat opleveren voor werknemers die van opdracht naar opdracht hoppen. Slechts 12 procent van de multinationals met dit soort expats treft een internationale pensioenregeling.

De meest voorkomende redenen van bedrijven om geen internationale pensioenregelingen te treffen, zijn onvoldoende aantallen werknemers om de kosten te rechtvaardigen (38 procent). Maar ook is een deel (17 procent) zich niet bewust van de voordelen van de oprichting van een internationale pensioenregeling of hebben ze het nooit als optie overwogen.

Ook de medische kosten lopen op. Bijna alle bedrijven (98 procent) bieden hun expats een particuliere ziektekostenverzekering. In 2005 was dit nog maar 57 procent.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen