< Terug naar overzicht

Europese werkloosheid blijft op recordhoogte

De Europese werkloosheid steeg in mei en dit voor de dertiende maand op rij. Gemiddeld 11,1 procent van de Europeanen in de eurozone zit zonder job, een record. Dit percentage verbergt bovendien een zeer versnipperde arbeidsmarkt in de muntunie.

Dat blijkt uit de maandelijkse werkloosheidsstatistieken van Eurostat. In mei kwamen er nog eens 88.000 werklozen bij, de dertiende stijging op rij. De eurozone telt 17,56 miljoen, of de hele bevolking van Nederland.

In de volledige Europese Unie (EU-27) steeg de werkloosheid in mei tot 10,3 procent, een stijging met 0,1 procentpunt. In mei vorig jaar bedroeg de werkloosheid 9,5 procent in de EU-27.

De uitsplitsing van de werkloosheidsstatistieken maakt ook pijnlijk duidelijk hoe versnipperd de arbeidsmarkt in de muntunie is. Al 24,6 procent van de Spanjaarden zit zonder baan, tegenover slechts 4,1 procent van de Oostenrijkers. Dat is een vork van liefst 20,5 procentpunten.

Nog dramatischer is de jeugdwerkloosheid. In de muntunie zijn 3,41 miljoen jongeren onder 25 werkloos. Ook daar loopt de jeugdwerkloosheid erg ver uiteen: in Spanje en Griekenland zit meer dan helft van de jongeren (52,1procent) zonder baan, in Duitsland slechts 7,9 procent en in Oostenrijk 8,3 procent.

Bron: Eurostat/De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen