< Terug naar overzicht

Europese Week voor een veilige start op het werk

Het aantal arbeidsongevallen in Europa ligt bij jongeren van 18 tot en met 24 jaar minstens 50% hoger dan bij oudere, ervaren werknemers. In deze leeftijdsgroep lopen jaarlijks meer dan 70.000 starters ernstige verwondingen op tijdens het werk.

De Europese Week voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk loopt van 23 tot en met 27 oktober en staat in het teken van een veilige professionele start voor jongeren.

“Werkgevers moeten meer werk maken van de bescherming van jonge werknemers, en jongeren moeten zich meer bewust worden van de veiligheids- en gezondheidsaspecten wanneer ze tot de arbeidsmarkt toetreden”, stelt Jukka Takala, directeur van het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. “We kunnen niet gewoon wachten tot jonge mensen een baan hebben voor wij hen attenderen op aspecten van gezondheid en veiligheid. We moeten ze al veel eerder bereiken - als ze nog op school of in opleiding zijn - zodat zij zich tijdig mentaal bewust worden van de noodzaak van  risicopreventie.”

Tijdens de Europese Week worden daarom tal van bewustwordingsactiviteiten georganiseerd in meer dan 30 landen. Het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk coördineert de vele nationale evenementen. Zo zullen bedrijven opleidingsprojecten en seminaries houden op de werkplaats en aandacht besteden aan risico-inventarisatie en evaluatie. Men verwacht dat scholen, klassen en individuele studenten zullen deelnemen aan wedstrijden voor het ontwerpen van affiches, aan quizzen en een hele reeks andere educatieve activiteiten zoals lokale bedrijfsbezoeken in het teken van veiligheid en gezondheid.

In België wordt de Europese Week officieel ingeluid door een colloquium ‘Start Veilig’ op 23 oktober. Er wordt een balans opgemaakt van de verschillende maatregelen die de veiligheid van jonge werknemers trachten te verbeteren, om aan te tonen dat deze maatregelen een vertrekpunt moeten zijn van permanente actie.

U vindt meer informatie over de activiteiten in België op www.safestart.be.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen