< Terug naar overzicht

Europese Commissie helpt jongeren aan werk

De Europese Commissie wil dat jongeren onder de 25 jaar een garantie krijgen voor werk of bijscholing. De Europese landen zullen hiervoor het Europees Sociaal Fonds kunnen aanspreken.

'Niets doen voor de integratie van jongeren op de arbeidsmarkt is economisch veel duurder", commentarieerde Laszlo Andor, eurocommissaris voor Werk, bij de voorstelling van de maatregelen om de jeugdwerkloosheid aan te pakken.

Het aantal werkloze jongeren is in de meeste lidstaten in Europa twee keer zo hoog als het aantal werkloze volwassenen. In het derde kwartaal van dit jaar was gemiddeld 22,7 procent van de jongeren werkloos, tegen 9,2 procent bij de volwassenen.

Het percentage jongeren onder de 25 zonder job of bijkomende vorming stijgt sinds het uitbreken van de crisis. In 2011 zat 12,9 procent van de jongeren in Europa zonder uitzicht op werk. Dat is 2 procentpunt meer dan vier jaar geleden en komt neer op 7,5 miljoen jonge werklozen.

In Belgiƫ zaten in 2011 18,7 procent van de jongeren zonder werk. Dat is een verschil van 0,7 procent vergeleken met 2008.

Een studie van Eurofound eerder dit jaar wijst erop dat niets doen meer dan 150 miljard euro per jaar kost, goed voor 1,2 procent van het bbp.

Daarom biedt de Europese Commissie de lidstaten een pakket maatregelen aan om de bijscholing, stages of werk voor jongeren onder de 25 te 'garanderen'. De Europese leiders en het Europarlement vragen al langer dergelijke 'jeugdgarantie' in te voeren. In landen als Finland, Zweden en Oostenrijk werkt dit systeem goed. Het idee is dat jongeren binnen de vier maanden na hun afstuderen of werkloos worden een kwaliteitsjob moeten aangeboden krijgen, of een bijkomende opleiding of stage.

De lidstaten kunnen daarvoor een beroep doen op het Europees Sociaal Fonds. Zij moeten dan wel zelf nog een deel bijpassen.

Bron: De Tijd/De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen