< Terug naar overzicht

Europese aanbevelingen geen verrassing voor vakbonden

Het rapport van de Europese Commissie met sociaaleconomische aanbevelingen bevat voor de socialistische, christelijke en liberale vakbond geen verrassingen. Al bestempelen ze de aanbevelingen als conservatief, onjuist en kortzichtig.

“Van deze conservatieve Commissie was niets anders te verwachten dan een aanval op de index”, zegt Rudy De Leeuw, voorzitter van het ABVV. “Maar het is niet de thermometer die men kapot moet slaan, het zijn de prijzen die men onder controle moet houden.” De index blijft centraal in de syndicale strijd.

De Leeuw wijst erop dat juist de koopkracht en de goede lonen in België de motor zijn van de economie. “Om onze economie competitief te houden, moet er geïnvesteerd worden in opleiding, vorming en innovatie.”

Over de aanbeveling om de pensioenleeftijd op te trekken, wijst De Leeuw erop dat België al een hervorming achter de rug heeft. “De leeftijd nog optrekken, zal er in de praktijk enkel voor zorgen dat de pensioenbedragen lager zullen uitvallen.”

Onjuist


Het rapport voldoet aan de verwachtingen van Luc Cortebeeck, voorzitter van het ACV. “Niet omdat de analyses juist zijn, maar wel omdat ze voorspelbaar zijn.” Hij bestempelt de aanbevelingen als bikkelhard.

“België wordt in de richting van loonmatiging geduwd en op de korrel genomen voor zijn index, terwijl Duitsland geen enkel verwijt krijgt over zijn aanhoudende loondumping en de onderinvestering in zijn binnenlandse consumptie. Dat Duitsland zijn inkomensarmoede tussen 2005 en 2009 met meer dan een kwart (2,6 miljoen mensen) zag toenemen, wordt ook netjes onder de Europese mat geveegd”, aldus Cortebeeck.

Ook de liberale vakbond, ACLVB, is niet verrast. Ze vindt de analyses wel te kortzichtig. “De aanbevelingen die gisteren al uitvoerig aan bod kwamen, zijn te veel gefocust op de kostenzijde en spreken nauwelijks over investeringsmogelijkheden”, zegt Jan Vercamst, nationaal voorzitter van de liberale vakbond.

“België moet kiezen voor een kenniseconomie over de sectoren heen. Concreet betekent dit een industriële structuur met meer focus op hoogtechnologische goederen en minder energie-intensieve productie. Dit betekent investeren in innovatie, onderzoek en ontwikkeling en vorming”, aldus de ACLVB-voorzitter.

Bron: ACV/ABVV/ACLVB

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen