< Terug naar overzicht

Europees vakverbond wil sterker sociaal overleg in multinationals

In 1994 werd al een richtlijn goedgekeurd die Europese multinationals verplicht hun werknemers ook op Europees niveau afdoende te informeren via speciale overlegorganen, zeg maar Europese ondernemingsraden. Voor het Europees vakverbond blijft die richtlijn al te vaak dode letter.

Visie, het weekblad van de christelijke werknemersorganisaties, weet dat in de praktijk amper één op de drie Europese multinationals economische en financiële informatie aanbiedt voor hun werknemers op Europees niveau. Die zijn wel goed voor 64% van de Europese werknemers, of 14,5 miljoen personen.

De richtlijn uit 1994 (die bedrijven verplichtte een Europese ondernemingsraad te installeren voor zover er minimaal 1000 werknemers waren en ten minstens 150 werknemers in twee verschillende lidstaten), is dan ook dringend aan herziening toe. Althans, zo klinkt het bij het Europees Vakverbond (EVV). Reiner Hofmann, adjunct-algemeen secretaris EVV: “De Europese werkgevers, verenigd in de federatie Business Europe, hebben de boot altijd afgehouden. Jarenlang wilden ze niet onderhandelen. Sinds kort wel, maar die gesprekken leveren niets op. Het wordt hoog tijd dat de Europese Commissie zelf het initiatief neemt.”


Concreet wil het EVV:Een preciezere definitie van wat informatie en overleg inhouden.
De drempel voor structureel overleg zien dalen van respectievelijk 1000 naar 500 (algemene drempel) en van 150 naar 100 (in ten minste twee verschillende lidstaten).
De deadline om akkoorden af te sluiten terugbrengen van drie naar één jaar en sancties voorzien voor ondernemingen die de richtlijn negeren.
Syndicale vertegenwoordigers in een Europese ondernemingsraad moeten recht hebben op vorming, een zekere taalopleiding en vorming inzake economische, financiële en sociale materies.
Werknemers moeten het recht krijgen om vooraf en nadien apart te vergaderen en de verschillende vestigingen te bezoeken.

Om de druk op te voeren, startte het EVV een campagne om in alle Europese bedrijven economische en financiële informatie te garanderen. Meer info op: www.etuc.org


Bron: Visie (nr.18)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen