< Terug naar overzicht

Europees Parlement verwerpt allicht Bolkesteinrichtlijn

Het is waarschijnlijk dat de zogenaamde Bolkesteinrichtlijn donderdag niet door het Europees Parlement geraakt. Buitenlandse bedrijven zullen zich dus in elk land van de Europese Unie aan de lokale wetten en regels moeten houden. In de richtlijn die de Nederlander Frits Bolkestein voorstelde zouden bijvoorbeeld Poolse bedrijven in Belgi? kunnen werken onder bescherming van de eigen wetgeving.

De christen-democraten (EVP) en socialisten (PES) vertegenwoordigen samen tweederde van het Europees Parlement en zijn de richtlijn niet genegen. Ze zijn wel voor een dienstenrichtlijn, maar in hun versie daarvan komt het zwaar omstreden ‘land van herkomst-principe’ niet meer voor. In het compromisvoorstel waar het Europees Parlement nu allicht mee instemt, worden naast de bouw, de gezondheidszorg, het notariaat en de dienstensector ook andere branches uitgezonderd van het vrij verkeer van diensten. De havendiensten worden uitgesloten en de lidstaten mogen extra eisen blijven stellen aan uitzendbureaus, beveiligingsfirma’s en transportbedrijven.

De beide grote fracties in Straatsburg zeggen dat hun compromis uitgaat van het principe dat de EU-landen alleen regels mogen opleggen aan buitenlandse dienstverleners wanneer die redelijk, noodzakelijk en niet discriminerend zijn. Na goedkeuring in de plenaire vergadering in Straatsburg is de dienstenrichtlijn nog geen feit. De 25 lidstaten van de EU zullen zich ook nog over het parlementscompromis moeten uitspreken. Zijn ze het daarmee niet eens, dan moeten ze met het parlement in overleg via de gebruikelijke verzoeningsprocedure.

Het Europees Vakverbond maakt zich, ondanks de wijzigingen, ernstig zorgen over de gevolgen van de richtlijn. De Europese vakbonden zijn van mening dat de dienstenrichtlijn de deur wagenwijd openzet voor goedkope arbeidskrachten uit Midden-Europese landen. Ze vrezen voor massale ontslagen in West-Europa. Daartegen betoogden ze vandaag dinsdag dan ook in Straatsburg.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen