< Terug naar overzicht

Europa wil recht op staken inperken

Europa wil het stakingsrecht van werknemers in Europa beperken. Dat blijkt uit uitgelekte stukken van de Europese Commissie.

De Nederlandse vakbond FNV maakte het nieuws wereldkundig en startte een petitie. In het voorstel wil de Europese Commissie het stakingsrecht beperken.

Als een staking met grensoverschrijdende aspecten het vrije verkeer belemmert, dan moet de rechter voortaan nagaan of die staking wel proportioneel is. Kortom, belemmert hij het vrije verkeer niet te veel?

“Dit is in strijd met de internationale verdragen, zoals het Europees verdrag ter bescherming van de rechten van de mens”, reageert de Nederlandse vakbond.

In eerste instantie heeft het plan van de Europese Commissie alleen gevolgen voor acties of stakingen van werknemers wanneer grensoverschrijdend werk aan de orde is. Bijvoorbeeld als Poolse aspergestekers in Limburg werken onder zulke slechte arbeidsvoorwaarden, dat ze er geen normaal huurhuis van kunnen betalen.

Ook zouden lidstaten en de Europese Commissie preventief maatregelen mogen nemen tegen (dreigende) stakingen die de interne markt kunnen bedreigen.

De Nederlandse vakbond FNV vreest dat als het plan doorgaat werkgevers ook bij een nationale staking sneller naar de rechtbank zullen stappen om de staking te laten verbieden.

Bron: Personeelsnet

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen