< Terug naar overzicht

Europa waarschuwt voor te hoge Belgische loonkosten

De Europese Commissie gaat veertien landen nauwkeurig opvolgen wegens hun zwakke concurrentiepositie. Voor België gaan de Europese alarmbellen af omdat de export taant. En dat is dan weer te wijten aan de hoge loonkosten.

Voor het tweede jaar op rij gaat de Europese Commissie de Belgische economie diepgaand bestuderen. Dat heeft de Commissie woensdag aangekondigd. Ons land behoort volgens de Commissie tot een groep van veertien lidstaten waar risico's op 'macro-economische onevenwichten' bestaan.

De Europese Commissie toont zich voor het tweede jaar op rij bezorgd over het aanhoudende verlies van het Belgische aandeel op de exportmarkt. Een belangrijke verklaring is volgens de Commissie de verminderde kostencompetitiviteit. De loonkosten stijgen in België sneller dan gemiddeld in de eurozone. Ook blijft de Commissie zich zorgen maken over de schuldgraad, zowel in de private als in de publieke sector.

Het toezicht op 'macro-economische onevenwichten' kadert in het nieuwe budgettaire en economische beleid van de Europese Unie.

De andere landen die de Commissie van dichtbij opvolgt zijn Bulgarije, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Italië, Cyprus, Hongarije, Malta, Nederland, Slovenië, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Bron: De Standaard/De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen