< Terug naar overzicht

Europa verplicht werknemers langer te werken

Europees president Herman Van Rompuy wil dat alle Europese Unie-landen hun pensioenstelsel zouden hervormen. Opvallend: het moet gaan om een verplichting en geen vrijblijvend voorstel aan de lidstaten.

Dat zegt Van Rompuy in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag. De pensioenen zouden meer rekening moeten houden met de stijgende levensverwachting. Lees: aangezien we steeds ouder worden, zullen we dus steeds langer moeten blijven werken.

Voor ons land heeft dat tot gevolg dat we de wettelijke pensioenleeftijd van 65 zouden moeten loslaten, een ingreep waarvan geen enkele politieke partij in de regering-Di Rupo voorstander is.

Het verhogen van de pensioenleeftijd is een van de aanbevelingen die de Europese Commissie recent formuleerde aan ons land. “We kunnen aanbevelingen doen aan de Unie als geheel, zoals bijvoorbeeld door te wijzen op de relatie tussen de leeftijd waarop men op pensioen gaat en de levensverwachting”, aldus de Europese president. “We kunnen alle 27 lidstaten engageren om hun pensioensysteem binnen een bepaalde tijd te hervormen om een conforme manier met een duidelijk objectief.”

Maar Van Rompuy meent dat het hierbij essentieel is niet alleen voorstellen te doen, waarna iedereen doet wat hij wil. “Het is beter het op een verplichte manier te doen”. Hij zegt dat er hierover al iets op tafel zal liggen bij de volgende EU-top van 28 en 29 juni in Brussel.

Bron: De Tijd/De Standaard/De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen