< Terug naar overzicht

Europa lanceert interactief online-instrument voor risicobeoordeling

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) stelt een gratis online-instrument voor risicobeoordeling (OiRA) ter beschikking van 20 miljoen micro- en kleine ondernemingen. Dit moet hen helpen de veiligheid en gezondheid van hun medewerkers te bevorderen.

“Een adequate risicobeoordeling is de sleutel tot een veilige werkomgeving”, stelt Jukka Takala, directeur van EU-OSHA. “Uit diverse enquêtes blijkt echter dat kleine ondernemingen vaak niet over de kennis beschikken om zo’n risicoanalyse uit te voeren. Gebrek aan deskundigheid, de hoge kostprijs en de tijd dat het in beslag neemt, zijn de belangrijkste redenen die kleine ondernemingen opgeven om geen risicobeoordelingen uit te voeren. OiRA biedt een oplossing.”

OiRA moet kleine bedrijven helpen bij de stapsgewijze invoering van risicobeoordeling. Die begint bij de vaststelling en evaluatie van de risico's van de werkomgeving, over preventie en identificatie van adequate maatregelen, om uiteindelijk te komen tot permanente monitoring en rapportage. Het is de bedoeling dat de last voor kleine ondernemingen wordt verlicht, doordat ze nu gemakkelijk en snel met behoud van nauwkeurigheid hun risicobeoordelingen kunnen uitvoeren en documenteren.

Het ultieme doel van EU-OSHA is het elimineren of reduceren van de 168.000 werkgerelateerde sterfgevallen, 7 miljoen arbeidsongevallen en 20 miljoenen gevallen van beroepsziekten die zich jaarlijks in de 27 lidstaten van de EU voordoen.

Meer informatie over het OiRA-project is te vinden op: http://www.oiraproject.eu/about

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen