< Terug naar overzicht

Europa eist ten minste 40 procent vrouwen in bedrijfstop

Tegen 2020 moeten de raden van bestuur van beursgenoteerde ondernemingen ten minste 40 procent vrouwen bevatten. In overheidsbedrijven moet dat al tegen 2018. Voor kmo’s gelden de quota niet.

Dat staat in een voorstel dat eind oktober door de Europese Commissie wordt goedgekeurd. Al wordt het voorstel niet meteen wet. Lidstaten als Groot-Brittannië, die zelf geen quota hanteren, zijn fervente tegenstanders.

Het aandeel vrouwen in de bestuursraden van Europese ondernemingen steeg gemiddeld met slechts 0,6 procent. Daarom kiest Eurocommissaris Viviane Reding voor verplichte quota.

De Europese plannen zijn strenger dan de Belgische wetgeving. Vorig jaar keurde België een wet goed die eist dat vrouwen op zijn minst een derde innemen in de raden van bestuur van beursgenoteerde – en overheidsbedrijven.

België bengelt aan de Europese staart qua vrouwelijke vertegenwoordiging in de bestuursraden. Twee jaar geleden zetelden er 94 vrouwen (9,7 procent) in Belgische bestuursraden, dit jaar is dit aantal gestegen tot 128 of bijna 13 procent. Ter vergelijking: 16,7 procent van de bestuurders van Britse beursgenoteerde bedrijven zijn vrouwen.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen