< Terug naar overzicht

Etnische kloof op de arbeidsmarkt blijft grootste van Europa

De voorbije tien jaar steeg het aandeel buiten de EU geboren Vlamingen met een job tot 53,4 procent. Toch blijft de etnische kloof op de Vlaamse arbeidsmarkt de grootste van Europa, ondanks de inspanningen van de overheid en de sociale partners.

Dat blijkt uit een rapport van het Minderhedenforum naar aanleiding van tien jaar decreet op evenredige arbeidsdeelname. “De doelstellingen van het Vlaamse beleid zijn goed, instrumenten zoals diversiteitsplannen hebben hun nut bewezen voor duizenden werknemers en sollicitanten met een handicap, met een migratieachtergrond en vijftigplussers. Maar er is nauwelijks effect op het niveau van de economische sectoren en de arbeidsmarkt”, zegt Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum.

Opvallend is dat de kloof tussen het aandeel Belgen en niet-EU-burgers met een job de afgelopen tien jaar even groot bleef. In Vlaanderen is ze drie keer zo groot als het EU-gemiddelde. De vergelijking met Vlamingen geboren buiten de EU (onder wie ook genaturaliseerde Belgen), valt iets positiever uit: daar werd de kloof 2,6 procentpunt kleiner. Ook voor vrouwen van niet-EU-origine stijgt de werkzaamheidsgraad gestaag.

Het Minderhedenforum ziet evenwel geen heil in positieve discriminatie, maar pleit het ervoor om af te stappen van inspanningsverbindingen en bedrijven en sectoren af te rekenen op resultaten.

Scholing


Ook de overgang tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt moet beter. Een jaar na het verlaten van de schoolbanken hebben kinderen uit etnische minderheden immers de helft minder kans om een baan te vinden. Sterker: bijna één op vijf jongeren van Turkse of Noord-Afrikaanse origine verzeilt rechtstreeks in de langdurige werkloosheid.

Het scholingsniveau verklaart maar gedeeltelijk de kloof op de arbeidsmarkt. Ook hooggeschoolde mensen met een migratieachtergrond hebben het moeilijk om een job te vinden. Uit cijfers die het Minderhedenforum verzamelde, blijkt dat de etnische kloof bij hooggeschoolden zelfs groter is dan bij laaggeschoolden.

Het scholingsniveau verklaart de tweedeling op de arbeidsmarkt onvoldoende. Discriminatie speelt een prominente rol. 34 procent van de mensen van Turkse of Noord-Afrikaanse afkomst ondervond de afgelopen vijf jaar discriminatie bij de zoektocht naar een job.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen